Orhan Seyfi Orhon'un 'Şiirler' adlı kitabının söz dizimi
Syntax of Orhan Seyfi Orhon's book titled 'Şiirler (Poems)'
  1. Tez No: 709573
  2. Yazar: NAGEHAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz dizimi, Şiir, Söz öbeği, Cümlenin ögeleri, Orhan Seyfi Orhon, Syntax, Poetry, Phrase, Elements of the sentence, Orhan Seyfi Orhon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Toplumlar gibi insanlarda dillerinden yakalanmaktadır. Yapılan bu çalışmada söz diziminden yola çıkarak şairin bireysel üslubunu yakalamayı amaçlamaktadır. Üç ana bölüm halinde hazırlanan çalışma; Orhan Seyfi Orhon'un hayatı, fikri ve edebi şahsiyeti, eserleri, eserlerinde en çok kullandığı temalar, söz öbekleri ve özellikleri, cümle ve cümlenin ögeleri hakkında bilgiler ve son olarak şaire ait 128 adet şiirin cümle çözümlemeleri ve söz öbeği çözümlemelerini kapsamaktadır. Çalışma temel olarak literatür taraması yöntemi ile yürülmüştür. Yapılan taramalar sonucunda şairin arka planda kalmış yönleri araştırılmıştır ve pek çok gramercinin konu ile ilgili görüşleri tespit edilmiştir. Yüklemi fiil olan toplam 1669 kelime, yüklemi isim olan toplam 820 kelime tespit edilmiştir. Bununla birlikte pek çok sayısal veriler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda şairin eylem cümlelerini ağırlıklı kullanmasından dolayı hareketli bir şiir diline sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca en çok sıfat tamlaması kullanmış olduğundan betimlemelere önem verdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Like societies, people are caught by their tongues. In this study, it is aimed to catch the poet's individual style based on the syntax. Orhan Seyfi Orhon's life, intellectual and literary personality, his works, the most used themes in his works, phrases and features, information about sentence and sentence elements, and finally, sentence analysis and phrase analysis of 128 poems belonging to the poet. The study was basically carried out with the method of literature review. As a result of the scans, the aspects of the poet that remained in the background were investigated and the views of many grammarians on the subject were determined. A total of 1669 words with verbs and 820 words with nouns have been identified. However, many numerical data were obtained. As a result of the study, it has been understood that the poet has an active poetic language due to his heavy use of action sentences. In addition, it was understood that he gave importance to descriptions since he used adjective phrases the most.