Performatif pratikler bağlamında cinsiyetçilik kavramı
The concept of gender in the context of performative practices
- Tez No: 709616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsiyetçilik, Performatif, Performans Sanatı, Kadın Bedeni
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geçmişten günümüze var olan ataerkil ideoloji çevresinde gelişen sanat alanında kadın bedeninin kalıp yargılar arasında kaybolduğu görülmektedir. Bu konu hakkında her zaman var olan mücadeleler feminist hareketlerle dikkat çekici bir boyuta ulaşmıştır. Her toplumdan ve her sınıftan kadının dahil olduğu mücadele biçimleri oluşmuştur. Bu mücadele alanlarından birisi olan sanat çevresinde performans sanatlarıyla kadın bedenine yönelik gerçekleştirilen cinsiyetçi kalıplara bir karşı duruş sergilenmeye çalışılmıştır. Yapılan bu çalışma ile günümüzde daha dikkat çekici bir hal alan cinsiyetçilik kavramının performatif pratikler bağlamındaki yerinin anlaşılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda toplumsal cinsiyet üzerinden yapılan literatür çalışmaları ele alınmıştır. Bununla beraber çalışmanın ana eksinini oluşturan performans sanatı çerçevesinde yapılan çalışmalar ele alınarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak kadınların performans sanatı ile eril dilden uzaklaşarak kendilerini ifade edebilecekleri özgün bir alan inşa ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is seen that the female body is lost among stereotypes in the field of art, which has developed around the patriarchal ideology that has existed from the past to the present. The struggles that have always existed on this issue have reached a remarkable level with the feminist movements. There have been forms of struggle involving women from every society and every class. In the arts environment, which is one of these areas of struggle, it has been tried to show a stance against the sexist stereotypes carried out against the female body with performance arts. With this study, it is aimed to understand the place of the concept of sexism, which has become more remarkable today, in the context of performative practices. In this direction, literature studies on gender were discussed. In addition, the studies carried out within the framework of performance art, which constitute the main minus of the study, were evaluated and evaluated. As a result, it has been seen that women have built a unique space where they can express themselves by moving away from the masculine language with performance art. KeyWords: Gender, Sexism, Performative, Performance Art, Female Body.