Gıda olarak tüketilen bazı yeşil otların yem değerinin ve anti-metanojenik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the feed value and anti-methanogenic properties of some green plants as food
- Tez No: 709636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gaz ve metan üretimi, metabolik enerji, kimyasal kompozisyon, yeşil bitkiler, Gas and methane production, metabolic energy, chemical composition, green plants
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada amaç bazı yeşil bitkilerin besin maddelerinin belirlenmesi ve in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak anti-metanojenik potansiyellerini belirlemektir. Bu amaçla kereviz, marul, semizotu, kuzukulağı, maydanoz, dereotu, tere, yeşil soğan, pırasa, ıspanak, pazı, brokoli, nane bitkileri kullanılmıştır. Bitkiler iki gruba ayrılmış ve birinci grupta kuru maddede en yüksek oran %21.78 ile dereotu bitkisinde en düşük ise marul bitkisinde %7.24 bulunmuştur. Bu gruptaki bitkilerin ortalama protein değeri %30.58 bulunmuştur. İkinci gruptaki bitkiler arasında kuru madde ortalaması %10.88 bulunmuş en yüksek %12.22 ile kereviz, en düşük ise %9.58 ile ıspanak bitkisinde tespit edilmiştir. Protein ortalaması %23.55 olarak tespit edilirken; en yüksek ıspanak bitkisinde %31.10 ile tespit edilmiş olup, en düşük değer %18.69 ile brokoli bitkisinden elde edilmiştir. Bitkiler arasında net gaz miktarları bakımından en yüksek değer %66.66 ile kuzukulağı bitkisinde, en düşük %27.66 semizotundan gözlemlenmiştir. Bitkilerin 24 saatlik in vitro inkübasyonu sonucu üretilen net gaz değerlerinde en düşük %22.0 ml ile kereviz bitkisinde, en yüksek %69.66 ml olarak yeşil soğan bitkisinde gözlemlenmiştir. Çalışmada semizotu bitkisinin yüksek anti-metanojenik özellik gösterdiği belirlenmiştir. Brokoli, kereviz, nane, pırasa, marul, yeşil soğan, dereotu ve maydanoz orta düzeyde anti-metanojenik özellik göstermiş; pazı, kuzukulağı, tere ve ıspanak ise düşük anti-metanojenik özellik göstermiştir. Ancak anti-metanojenik potansiyelin tam olarak belirlenmesi için in vivo denemelerle belirlenmesi de gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the nutrients of some green plants and their anti-methanogenic potentials with in vitro gas production techniques. For this purpose, celery, lettuce, purslane, sorrel, parsley, dill, cress, green onion, leek, spinach, chard, broccoli, mint plants were examined. The plants were divided into two groups and in the first group, the highest dry matter was found in the dill plant with 21.78% and the lowest in the lettuce plant with 7.24%. The average protein of the plants in this group was found to be 30.58%. The average dry matter was found to be 10.88% among the plants in the second group, the highest was found in celery with 12.22%, and the lowest in spinach with 9.58%. The average protein value of the plants in this group was 30.58%. Among the plants in the second group, the average dry matter was 44.04%, the highest portion was found in broccoli with 71.85% and the lowest in green onion with 29.77%. The average dry matter of the plants in this group is 44.04%. The protein average was determined as 23.55%; the highest value was found in the spinach plant with 31.10%, the lowest value was obtained at the broccoli plant with 18.69%. The highest net gas production was observed in the sorrel plant with 66.66, the lowest value in the purslane 27.66. The lowest net gas value, 22.0 ml, was observed in the celery, and the highest was 69.66 ml in the green onion. In this study, it was determined that the purslane plant showed high anti-methanogenic properties. Broccoli, celery, mint, leek, lettuce, green onion, dill and parsley showed moderate anti-methanogenic properties; Chard, sorrel, cress and spinach showed low anti-methanogenic properties. The anti-methanogenic potentials of plants were determined entirely. However, it must be determined with in vivo experiments.