Preterm yenidoğanlarda materyal ile pozisyon vermenin ve el-yüz manevrasının fizyolojik parametrelere ve stres belirtilerine etkisi
The effect of positioning with material and hand-face maneuver on physiological parameters and stress symptoms in preterm newborns
  1. Tez No: 709648
  2. Yazar: IŞIL AR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: preterm yenidoğan, pozisyon, stres, fizyolojik parametreler, preterm, position, stress, physiological parameters
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, Gestasyon Haftası 28-32 olan preterm yenidoğanlarda, materyal ile pozisyon vermenin ve el-yüz manevrasının fizyolojik parametrelere ve stres belirtilerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini YYBÜ'de Eylül 2018 – Temmuz 2020 tarihlerinde yatan seçim kriterlerine uygun olan 60 preterm bebek oluşturdu. Kontrol grubundaki (n=30) yenidoğanlara servisin rutininde olduğu gibi“rulo yapılmış battaniye ile yuvalanarak”pozisyon verildi. Deney1 grubuna (n=30)“pozisyonlandırıcı”ile, yine aynı yenidoğanlara araştırmanın 2. günü“pozisyonlandırıcı ve el yüz manevrasıyla”(Deney2) pozisyon verildi. Tüm bebeklerde lateral ve prone pozisyonlarının eşit olarak verildiği ve grupların verilen pozisyonlar açısından benzer olduğu, Deney1 ve Deney2 grubundaki bebeklerin 1. pozisyondan 1 saat sonrasında, SpO2 değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu, Deney2 grubundaki bebeklerin de 2. pozisyondan 1 saat sonrasında, kalp tepe atımının kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu, Deney1 ve Deney2 grubunda pozisyon öncesi yenidoğan stres ölçeği puanının, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak, preterm bebeklere farklı materyaller kullanarak pozisyon verilmesi ve öncelikli olarak prone pozisyonu tercih edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study was administered in a randomized controlled experimental design to evaluate the effects of material positioning and hand-face maneuver on physiological parameters and stress symptoms in preterm newborns with gestational weeks 28 to 32. The sample of the study consisted of 60 preterm infants who met the selection criteria in NICU between September 2018 and July 2020.The newborns in the control group (n=30) were given a“nesting with a rolled up blanket”position, as in the routine of the ward. The Experimental Group1 (n=30) was given positions using a“positioner”and the same newborns (Experimental2) was given positions using“positioner and hand-face maneuver”on the second day of the study. In all babies, the lateral and prone positions were given equally and the groups were similar in terms of the given positions, the SpO2 values of the babies in the Experimental1 and Experimental2 groups were significantly higher at the 1 hour after the 1st position, compared to the control group. Afterwards, it was determined that the heart rate was significantly lower than the control group, and the preposition neonatal stress scale score was significantly higher in the Experimental1 and Experimental2 groups compared to the control group. As a result, we can suggest that preterm babies should be positioned using different materials and the prone position should be preferred first.