Genç erişkinlerde bağlanma stilleri ve dürtüsellik düzeyleri ile yeme bağımlılığı arasındaki ilişkisinin incelenmesi
The investigation of the relationship between the attachment styles and impulsivity levels in young adults and the food addiction
  1. Tez No: 491470
  2. Yazar: ÇAĞLA GÜRSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bağımlılığı, Bağlanma Stilleri, Dürtüsellik, Genç Erişkin Üniversite Öğrencileri, Food Addiction, Attachment Styles, Impulsivity, Young Adult University Students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı genç erişkinlerde bağlanma stilleri ve dürtüsellik düzeyleri ile yeme bağımlılığı arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Bilgilerimiz doğrultusunda belirlenen değişkenlerin bir arada olduğu bir araştırma daha önce yapılmamıştır ve bu konuda literatür boşluğunu doldurmak hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemine, 2016-2017 öğretim yılında Haliç Üniversitesinde ve İstanbul Kültür Üniversitesinde öğrenim gören 300 öğrenci katılmıştır. Kişiler rastgele bağımsız olarak seçilmiştir. Araştırmaya katılan genç erişkin üniversite öğrencilerine; bağlanma stillerini belirlemek amacıyla 'İlişki Ölçekleri Anketi', dürtüsellik düzeylerini belirlemek amacıyla 'Barratt Dürtüsellik Ölçeği', yeme bağımlılığı tanısı koymak için 'Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği' uygulanmıştır. Çalışmanın veri analizinde SPSS for Windows 22,0 programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiksel olarak yüzde ve sayı yöntemleri değerlendirilme işleminde kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü Anova testi kullanılmıştır. Çalışmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmada temel olan yeme bağımlılığını etkileyen faktörünün belirlenmesine yönelik Forward Stepwise Lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın önemli sonuçları, genç erişkin üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmında yeme bağımlılığı bulunmuştur(%21,7). Yeme bağımlılığı ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Yeme bağımlılığı olan bireylerde, bağlanma stili alt boyutlarından olan saplantılı bağlanma stilinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yeme bağımlılığı olan bireylerde, motor dürtüsellik ve toplam dürtüsellik skorlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Yeme bağımlılığı ifadesi için saplantılı bağlanma stilleri ve dürtüsellik toplam skorlarının önemli yordayıcı olduğu görülmüştür. Üniversite öğrencilerinde yeme bağımlılığı önemli ölçüde bulunmaktadır. Yeme bağımlılığı, bağlanma stilleri ve dürtüsellikle ilişkili bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
and level of impulsivity with food addiction. According to our knowledge, no research has been done which is a study of the combination of variables and it is aimed to fill the literature gap in this respect. 300 students attending Haliç University and Istanbul Kültür University participated in the sample of the research in 2016-2017 academic year. The people have been selected randomly. Young adult university students participating in the survey was applied to“Relationship Scale Survey”to determine attachment styles,“Barratt's Survey of Impulsivity”to state impulsivity levels and“Yale Food Addiction Scale”to diagnose food addiction. SPSS for Windows 22,0 program has been chosen as the tool to reach the findings of the research. The descriptive statistical percent and number methods are used in the evaluation process. The descriptive statistical percent and number methods are used in the evaluation process. One-way ANOVA test was used to compare quantitative continuous data between two independent groups and the t-test was used to compare quantitative continuous data between two independent groups. Pearson correlation analysis was performed among the continuous variables of the study. Forward Stepwise Logistic regression analysis was applied to determine the factor affecting food addiction which is the main factor in the study. Significant results of the study found that an important part of young adult university students have food addiction (%21,7). There was no significant relationship between food addiction and gender. It has been found that obsessive attachment style (which is a sub-dimension type of attachment style) are more common in individuals with food addiction. It has been found that motor impulsivity and total impulsivity scores are higher in individuals with food addiction. Obsessive attachment styles and impulsivity total scores were found to be significant predictors of food addiction. It has been determined that food addiction is signifıcant in university students. It has also been found that food addiction is in relation with attachment styles and impulsiveness.