Üniversite öğrencilerinin kariyer kararında aile etkisi ve kariyer stresleri ile kariyer kararı verme yetkinlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of family impact on university students' career decisions and the relationship between competence perceptions of career stress and career decision-making
  1. Tez No: 709701
  2. Yazar: GÜLDEN AŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer kararı, Kariyer kararı verme yetkinliği, Kariyer stresi, Kariyer kararında aile etkisi, Career decision, Competence of career decision-making, Career stress, Family impact on career decision
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer kararında aileden etkilenme ve kariyer stresi düzeyleri ile kariyer kararı verme yetkinlik algıları arasındaki arasındaki ilişkiler incelemektir. Çalışmanın bağımsız değişkenleri; kariyer stresi ve kariyer kararında aile etkisi, bağımlı değişkeni ise kariyer kararı verme yetkinliğidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın grubunu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde halen eğitim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmaya toplam 512 öğrenci dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kayıp verilerin bulunduğu 12 veri setinin çıkarılmasıyla örneklem grubu 284'ü kadın ve 216'sı erkek olmak üzere toplam 500 katılımcıdan oluşmuştur. Araştırma verileri Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği (KKVYÖ), Kariyer Stresi Ölçeği (KSÖ), Kariyer Seçiminde Aile Etkisi Ölçeği (KSAEÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kariyer kararı verme yetkinlik algısı ile kariyer stresi arasında negatif yönde ve orta düzeyde, kariyer kararında aile etkisi ile arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Çoklu regresyon analizleri sonucunda kariyer stresi ve kariyer kararında aileden etkilenme düzeylerinin, kariyer kararı verme yetkinliğini %14 oranında ve anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research family impact on university students' career decisions and the relationship between competence perceptions of career stress level and career decision-making. The independent variables of this study are career stress and family impact on career decision; the dependent variable is competence of career decision- making. The research is a descriptive study based on correlational survey model. The group of the research consists of students who are studying at Çanakkale Onsekiz Mart University at present. Accordingly, totally 512 students has been included in the study. As a result of analysis, sample group consisted of 284 women and 216 men, 500 participants in total with the removal of 12 data sets with missing data. The research data were obtained with Career Decision-Making Competence Scale, Career Stress Scale, Family Impact On Career Decision Scale and Personal Information Form developed by the researcher. Multiple regression analysis were used in the analysis of the data. As a result of the study, it is determined that there are significant correlations between competence perception of career decision-making and career stress negatively and moderate; competence perception of career decision- making and family impact on career decision positively and low-level. In consequence of multiple regression analysis, it is concluded that competence of career decision-making is affected in significant level and at the rate of 14% by career stress and level of family predict on career decision.