8. sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularının öğretiminde öğrencilerin tarihsel meraklarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of students' opinions regarding the historical curiosity in teaching 8th grade History of Turkish Revolution and Kemalism subjects
- Tez No: 709710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER TANGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: merak, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, tarihsel merak, curiosity, History of Turkish Revolution and Kemalism, historical curiosity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez çalışmasında, 8. Sınıf öğrencilerinin T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularına dair merak ettiği unsurların ortaya çıkarılması ve merak nedenlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasının problemi, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konuları çerçevesinde 8. sınıf öğrencilerinin merak ettiği kişi, olay, dönem ve yere dair tarihsel merakları nasıldır? Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı Denizli ilinde MEB'e bağlı bir özel okulun 8. Sınıf öğrencilerinden oluşan 31 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgulara göre öğrenciler tarafından en çok merak edilen kişiler; Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir ve İsmet İnönü olmuştur. Öğrenciler tarafından en çok merak edilen olaylar, sırasıyla Milli Mücadele dönemi savaşları ve TBMM'ye karşı çıkan isyanlar olmuştur. Öğrenciler tarafından en çok merak edilen yerler; Milli Mücadele dönemi cepheleri, Selanik ve Çanakkale olmuştur. Öğrenciler tarafından en çok merak edilen dönemler, Milli Mücadele dönemi ve Atatürk'ün hastalık süreci ve ölümü olmuştur. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgulara göre erkek karakterlerin, kadın karakterlere göre daha fazla merak edildiği görülmektedir. Kadın karakterlerin ihmal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin daha çok kendi ülkesindeki karakterleri merak ettiği, bunun da normal bir durum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Zira bireylerin kendi tarihini merak etmeleri normal bir durumdur. 8. sınıf öğrencilerinin, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük konularında askeri ve siyasi tarihe yöneldikleri görülmektedir. Tarih öğretiminin, sosyal, dini, sanatsal-edebi, kültürel tarafının hiçe sayılıp ihmal edildiği ve tarihin askeri-siyasi çerçeve içine sıkıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, sonuç olarak 8. sınıf öğrencilerinin merak ettiği dönem, kişi ve olay arasında bir paralellik görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal the elements of which the 8th grade students are curious about the History of Turkish Revolution and Kemalism and to examine the reasons for their curiosity. The problem of this thesis study is to see how the 8th grade students' historical curiosity about the 'individuals, place, and time as well as how curious they are within the framework of the Rebuplic of Turkey History of Turkish Revolution and Kemalism. In this study, case study design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of 31 8th grade students of a school affiliated to the Ministry of National Education in Denizli in the 2020-2021 academic year. In the research, an interview form consisting of open-ended questions was used as a Data collection tool. According to the findings obtained from this thesis study, the people that students are the most curious about are Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir and İsmet İnönü. The events that students are the most curious about are the wars of the national struggle period and the rebellions against the Turkish Grand National Assembly, respectively. The places that the students are the most curious about are the fronts of the national struggle period, Thessaloniki and Çanakkale. The time period that the students are the most curious about is the era of national struggle and the death of Atatürk. According to the findings obtained from this thesis study, it is seen the male character is more wondered than the female character. It has been concluded that female characters are neglected. It is normal for individuals to be curious about their own history. It has been concluded that the students are more curious about the local characters, and this is a normal situation. It is also seen that 8th grade students aimed at military and political history in the subjects History of Turkish Revolution and Kemalism. It has been concluded that the social, religious, artistic-literary and cultural aspects of history teaching are ignored and neglected and history is stuck in a military-political framework. According to the findings obtained from this research, there is a parallelism among the period, person and event that 8th grade students are curious about.