Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik duyarlılıklarının kişilik tiplerine göre incelenmesi
Investigation of the sensitivity of social study teachers at the teaching profession according to their personality types
- Tez No: 709745
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretmen adayları, öğretmenlik mesleği, kişilik, mesleki duyarlılık, Social studies teacher candidates, teaching profession, personality, professional sensitivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik duyarlılıklarının kişilik tiplerine göre farklılaşmasını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırma verileri Aydın, Muğla ve Denizli illerinde bulunan devlet üniversitelerinin eğitim fakültelerinde okuyan sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü 220 öğrenci üzerinden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Uygun ve diğerleri (2010) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlılık Ölçeği (ÖMYDÖ)”ve Özsoy ile Yıldız (2013) çalışmasından alınan“A Tipi ve B Tipi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS V22.0 paket programında yapılmıştır. Araştırmada yer alan demografik değişkenler ile farklılıkların incelenmesinde ikili grupların karşılaştırılmasında t-testinden; çoklu grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA testinden yararlanılmıştır. Ayrıca TUKEY testi ve Pearson Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik duyarlılıklarının cinsiyet, yaşantılarını geçirdikleri yer, öğretmenlik mesleğini tercih etme sırası, genel not ortalamaları ve kişilik tiplerine göre gruplar arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlik mesleğine yönelik duyarlılık ile kişilik tipleri arasında ise anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the differentiation of social studies teacher candidates' sensitivity towards the teaching profession according to their personality types. The model of the research is the relational screening model. The research data were collected from 220 students studying in the education faculties of state universities in Aydın, Muğla and Denizli provinces. Convenience sampling method was used in data collection. As data collection tools,“The Sensitivity Scale for Teaching Profession (SSPS)”developed by Uygun et al. (2010) and“Type A and Type B Scale”taken from Özsoy and Yıldız (2013) study were used. The analysis of the data obtained in the research was made in the SPSS V22.0 package program. In the analysis of demographic variables and differences in the study, in the comparison of binary groups, from the t-test; ANOVA test was used to compare multiple groups. In addition, TUKEY test and Pearson Correlation analysis were used. As a result of the research, it was determined that there were significant differences between the groups according to the social studies teacher candidates' sensitivity towards the teaching profession, gender, place of life, order of preference for the teaching profession, grade point averages and personality types. It has been observed that there is a significant relationship between sensitivity towards the teaching profession and personality types.