Fen öğretiminde pedagojik analojik modellerin anlamlı öğrenmeye etkisi
The effect of pedagogic analogical models in science teaching on meaningful learning
- Tez No: 710122
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, modelleme türleri, fen eğitimi, anlamlı öğrenme, Modeling, types of modeling, science education, meaningful learning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Modeller bilimsel olayların, bilim insanları tarafından ortaya atılan fikirlerin, teorilerin, soyut düşüncelerin, ispatların birer açıklamasıdır. Bu çalışmada modellemeye dayalı etkinliklerle yürütülen fen bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarıları, kavramsal öğrenmeleri, problem çözme becerileri üzerine etkileri incelenmiştir. Yarı deneysel çalışmanın yürütüldüğü deney grubunda çeşitli model, şekil, grafik gibi pedagojik analojik modeller kullanılarak ders işlenirken, kontrol grubunda normal öğretim süreci işe koşulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara da yer alan bir devlet ortaokulunun 7. sınıfında öğrenim gören 48 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda fen bilimleri dersi için ders kazanımlarında verilmesi istenmeyen formül bilgisi verilerek çeşitli modeller kullanılıp ders işlenirken, kontrol grubunda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyerek 2018 yılı fen bilimleri ders kazanımı birebir işlenmiştir. Uygulama öncesinde sekizinci sınıflar ile ön çalışma yapılmıştır. Araştırma da veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, kavramsal öğrenme formu, kelime ilişkilendirme testi, zihin haritası, kavram çizimleri ve problem çözmeye yönelik açık uçlu sorular kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden bağımsız ve bağımlı t testi ile birlikte frekans ve yüzde gibi betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; deney grubuna uygulanan pedagojik analojik modellerin öğrencilerinin akademik başarı ve kavramsal öğrenmeleri üzerine olumlu etkileri oluşturduğu belirlenmiştir. Bunun yanında deney grubundaki öğrenciler zihin haritaları ve kavram çizimlerinde kontrol grubu öğrencilerine göre daha fazla ve ilişkili kavramlar üretebilmişlerdir. Kontrol grubuna uygulanan normal öğretim süreci ise sadece öğrencilerin kavram öğrenmeleri üzerine etkili olabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Models are explanations of scientific events, ideas, theories, abstract thoughts, and proofs put forward by scientists. In this study, the effects of the science course conducted with modeling-based activities on students' academic achievement, conceptual learning, and problem-solving skills were examined. In the experimental group in which the half-experimental study was carried out, the lesson was taught using pedagogical analogous models such as various models, figures, and graphics, while the normal teaching process was applied in the control group. The study group of the research consists of 48 students studying in the 7th grade of a public secondary school in Ankara in the 2018-2019 academic year. While in the experimental group, various models were used and the lesson was taught by giving the formula information which is not desired to be given in the lesson outcomes for the science lesson, in the control group, the science lesson outcome of 2018 was processed oneto-one without any changes. A preliminary study was carried out with the eighth graders before the application. In the research, academic achievement tests, conceptual learning forms, word association tests, mind maps, concept drawings, and open-ended questions for problem-solving were used as data collection tools. In the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency and percentage were used, along with independent and dependent tests from parametric tests. As a result of the research; It was determined that the pedagogical analogical models applied to the experimental group had positive effects on the academic achievement and conceptual learning of the students. In addition, the students in the experimental group were able to produce more and related concepts in their mind maps and concept drawings than the students in the control group. The normal teaching process applied to the control group was only effective on students' concept learning.