Yöneticilerin ve öğretmenlerin empatik eğilimleri ile problem çözme becerilerinin incelenmesi
The investigation of empatic tendency and problem-solving skills of managers and teachers
  1. Tez No: 710192
  2. Yazar: MAHMUT UYGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Öğretmen, Empatik Eğilim, Problem çözme becerisi, Administrator, Teacher, Empathic Tendency, Problem solving skill
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Empati, bir insanın kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini doğru biçimde anlamasıdır. İletişimin yoğun ve aralıksız olduğu çağımızda empati kavramı hem bireysel hem de kurumsal düzeyde insan ilişkilerinin temel ve vazgeçilmez bir öğesi olmaya adaydır. Empatik eğilimleri gelişkin bireyler, insan ilişkilerinde daha başarılı olurlar ve problemleri daha hızlı ve doğru çözebilirler. Bu bağlamda empatik eğilimleri yüksek eğitimciler, hem kendilerine hem öğrencilerine hem de kurumlarına büyük fayda sağlayabilirler. Bu araştırmanın genel amacı; yönetici ve öğretmenlerin empatik eğilimleri ile problem çözme becerilerinin ne düzeyde olduğunu belirlemek, demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek, yönetici ve öğretmenlerin empatik eğilimleri ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirmektir. Araştırma, betimsel ve ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın evreni; 2017–2018 eğitim öğretim yılı, İstanbul ili Küçükçekmece, Bahçelievler, Başakşehir ilçelerindeki MEB'e bağlı 681 okuldaki 20083 öğretmen ve yöneticidir (İnternet kaynağı, İstanbul MEM: 14-15). Örneklem ise 2017–2018 eğitim öğretim yılı, İstanbul ili Küçükçekmece, Bahçelievler, Başakşehir ilçelerindeki MEB'e bağlı 42 devlet okulu ile 11 özel okuldaki 500 öğretmen ve 200 yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında demografik bilgi formunun yanında yöneticiler için empatik eğilim ölçeği, öğretmenler için empatik eğilim ölçeği ve problem çözme envanteri kullanılarak veri toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 paket programı ile yapılmıştır. Buna göre aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, Anova, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Veri analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin empatik eğilimlerinin orta düzeyde olduğu, problem çözme becerilerinin ise yüksek düzeyde olduğu; yöneticilerin empatik eğilimleri ile problem çözme becerilerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin empatik eğilimleri bayan öğretmenler, bekârlar, 21 ve üzeri yıl mesleki kıdeme sahip olanlar, yüksek lisans mezunları ve özel/vakıf okulunda çalışan öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yöneticilerin empatik eğilimleri cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, eğitim durumu, görev yapılan eğitim kademesi, branş, mesleğini isteyerek yapma, görev yapılan okul türü değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin problem çözme becerileri 51 yaş ve üzeri, 21 ve üzeri yıl mesleki kıdeme sahip olanlar, yüksek lisans mezunları, lisede çalışan ve mesleğini seven öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yöneticilerin problem çözme becerileri; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kıdem, görev yapılan eğitim kademesi, branş, öğretmenlik mesleğini isteyerek seçme, okul türü, göreve göre değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Yöneticilerde ve öğretmenlerde empatik eğilim arttıkça problem çözme becerileri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Empathy is the correct understanding of a person's feelings and thoughts by putting himself in the other person's shoes. In our age where communication is intense and uninterrupted, the concept of empathy is a candidate to become a basic and indispensable element of human relations at both individual and corporate levels. Individuals with advanced empathic tendencies are more successful in human relations and can solve problems faster and more accurately. In this context, educators with higher empathic tendencies can greatly benefit both themselves, their students and their institutions. The general purpose of this research is; To determine the level of empathic tendencies and problem solving skills of administrators and teachers, to determine whether there is a significant difference according to demographic variables, to determine whether there is a significant relationship between the empathic tendencies of administrators and teachers and their problem solving skills. The research was conducted according to the descriptive and relational survey model. The universe of the research; In the 2017-2018 academic year, she is 20083 teachers and administrators in 681 schools in Küçükçekmece, Bahçelievler, and Başakşehir districts of Istanbul province (Internet source, Istanbul MEM: 14-15). The sample was carried out with 500 teachers and 200 administrators in 42 public schools and 11 private schools affiliated to the Ministry of National Education in the districts of Küçükçekmece, Bahçelievler and Başakşehir in the 2017-2018 academic year. Within the scope of the research, data were collected using the empathic tendency scale for the administrators, the empathic tendency scale for the teachers and the problem solving inventory besides the demographic information form. The analysis of the data was done with the SPSS 25.0 package program. Accordingly, arithmetic mean, standard deviation, t test, Anova, Pearson correlation analysis was used. According to the data analysis results, it was found that teachers' empathic tendencies were medium and their problem solving skills were high; Empathic tendencies and problem solving skills of managers were found to be at a high level. Empathic tendencies of teachers show a significant difference in favor of female teachers, singles, those with 21 or more years of professional seniority, master graduates and teachers working in private / foundation schools. Empathic tendencies of the administrators do not show a statistically significant difference according to the variables of gender, age, marital status, professional seniority, education level, education level, branch, voluntary doing the job, and the type of school. The problem-solving skills of teachers show a significant difference in favor of those who are 51 years and older, those who have a professional seniority of 21 and over, graduate graduates, high school teachers and teachers who love their profession. Problem solving skills of managers; It does not show a significant difference according to age, gender, marital status, educational status, seniority, education level, branch, voluntary selection of the teaching profession, type of school, and according to the task. As the empathic tendency increases in administrators and teachers, problem solving skills also increase.