Eskrim sporuna yeni başlayan 9-12 yaş grubu çocuklarda temel eskrim çalışmaları ve sürat antrenmanlarının reaksiyon zamanları üzerine etkileri
The effects of basic fencing studies and velocity training on reaction time i̇n the 9-12 year-old beginners of fencing
  1. Tez No: 710335
  2. Yazar: VOLKAN TORUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Eskrim, Reaksiyon Zamanı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, eskrim sporuna yeni başlayan sporcuların, genel hazırlık döneminde yaptıkları sürat çalışmalarında, reaksiyon zamanın hangi tip antrenman programları ile gelişebileceğini saptamak ve bu spor dalında yetişecek sporculara katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Eskrim Spor Kulübüne başvuran 45 yeni sporcu (yaş 11.04±0.93, boy 142,76 ±10.71 cm, vücut ağırlığı 39.64 ±10.13 kg) gönüllü olarak katıldı. Sporcular tesadüfî yöntemle (sırası ile) Temel Eskrim Grubu(TEG), Sürat Grubu(SG) ve Kontrol Grubu(KG) olmak üzere 15 er kişilik 3 gruba ayrıldı. Araştırmada TEG ve SG katılımcılarına 8 hafta boyunca egzersiz programı uygulanırken, KG katılımcıları, hiçbir aktiviteye katılmadı. Tüm grupların 8 hafta başlangıcında ve sonundaki alt ekstremite reaksiyon zamanları New test aleti ile tespit edildi Tüm grupların 8 hafta başlangıcında ve sonundaki üst ekstremite reaksiyon zamanları üst ekstremite reaksiyon zamanı ölçüm aparatı ile kaydedildi Ölçümlerde gruplararası farklılığın istatistiksel analizi için (SPSS 13.0 paket programında) Anova ve grup içi farklılık pair t-testi yapıldı. Bütün testlerde anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç olarak her iki antrenman programının da reaksiyon zamanını geliştirmesi açısından kullanılabilirliğini vurgulayabiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was carried out; to establish the most productive way of the velocity work that will be performed by the beginner athletes of fencing during the general preparation term. It also aims to assist the fencers to be successful in that branch of sport. The 45 beginners who applied to the Fencing of Mersin Büyükşehir Belediyesi (age: 11.04±0.93, height: 142,76 ±10.71 cm, weight: 39.64 ±10.13 kg) volunteered to participate in this study. The athletes were randomly divided into three groups; Basic Fencing group (BFG), Velocity group (VG) and control group (CG). Each group was consisted of 15 athletes. During the study, BFG performed basic fencing exercise, for 8 weeks and 3 days a week. Under the same conditions, velocity exercise programme was performed by VG. The control group (CG) did not participate in any of the activities. At the beginning and the end of 8 week-programme, the lower extremity reaction time of all groups was measured with the Newtest automatic performance analyzer. The upper extremity reaction time of all groups was also measured with the apparatus of upper extremity reaction time measurement. Anova and T-test (in spss 13.0 package programme) were used for the comparisons.