Çocuk resminde sosyal medya algısı
Social media perception in children's pictures
  1. Tez No: 710384
  2. Yazar: AYŞE AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN BOZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk resmi, gerçekçilik dönemi, sosyal medya, sanat eğitimi, dijital teknoloji, Children's painting, realism era, social media, art education, digital technology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Sanatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Sanatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çocukların dünyayı algılayışları yetişkinlerden farklıdır. Daha doğal, kendiliğinden hareket eder ve daha basit düşünürler. Bu davranışlar yaptıkları resimlere de yansır. Tamamen içgüdüsel olarak çizdikleri için çalışmaları incelendiğinde onlar hakkında bazı fikirlere ulaşılabilir. Birey doğduğu andan itibaren gelişim içerisindedir. Bulundukları ortama göre bedensel ve zihinsel gelişimlerine paralel olarak sanatsal faaliyetlerde de gelişme gösterirler. Çocukların çizimleri basitten karmaşığa doğru ilerler ve yaş aralıklarına göre bazı aşamalardan geçer. Karalama ile başlayan dönem, kaba motor becerilerin ilerlemesiyle bir şema haline gelir. Bir süre çocuk gördüğünü değil, bildiğini yani zihnindeki şemaları çizer. Gelişimin ilerlemesi ile çocuk çevresinde olup bitenlerin daha çok farkına varmaya başlar ve bunu resimlerine yansıtmaya başlar. Resimler artık daha detaylı ve gerçekçidir. Bu dönemde gördüklerini yansıtma kaygısı taşıdığı için ilk dönemdeki özgür tavrından uzaklaşırlar. Son gelişim dönemine gelindiğinde çocuğun imgesel düşünme yetisi artar. Duygusal değişimlerin ve cinsel kimliğin etkileri resimlerde görülmeye başlar. Çocuklar bilinçli ya da bilinçsiz yaptıkları desenler ve şekiller kağıt üzerinde anlam kazanabilir. Çizilen sembollerin anlamları dikkate alınarak yapılan yorumlar sonucunda çocuk hakkında önemli bilgilere ulaşılabilmektedir. İletişim insanoğlunun var oluşundan itibaren en temel ihtiyaçlarından biridir. İnsanlığın gelişmesiyle birlikte, kullanılan iletişim araçları da çeşitlilik göstermiştir. İnternetin icadıyla birlikte süreç daha da hızlanarak günümüzdeki son şeklini alan sosyal ağlar vazgeçilmez iletişim ve eğlence araçları haline gelmiştir. Çok yönlü olan sosyal medya hesapları video paylaşımı, fotoğraf paylaşımı, haber okuma yorum yapma gibi faaliyetlerin tümünün yapılmasına olanak sağlamaktadırlar. Çocuklar neden resim yapar? Resim yapmak çocuklar için bir iletişim aracıdır. Sözlü şekilde ifade edilemeyen kavramlar, resim yoluyla daha kolay ifade edilebilmektedir. Araştırmacılar tarafından yapılan incelemeler sonucunda, çocuk resmi analizleri sonucunda onlar hakkında birçok bilgiye ulaşılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Children's perception of the world is different from adults. The yact more naturally, spontaneously, and think more simply. These are also reflected in the pictures they make. Since they draw completely instinctively, some ideas aboutt hem can be reached when their work is examined. The individual is in development from the moment he is born. According to the environment they are in, they also show improvement in artistic activities in paralle lwith their physical and mental development. Children's drawings progress from simple to complex, and passt hrough somestages according to ageranges. The period that starts with scribbling becomes a schema with the progression of gross motor skills. For a while, the child draws not what he sees, but what he knows, that is, the schemas in his mind. With the progress of development, the child begins to become more aware of what is happening around himand begins to reflectthis on his paintings. Pictures are now more detailed and realistic. Since he is concerned about reflecting what he sees in thisperiod, he moves away from his free attitude in the first period. When it comes to the final developmental period, the child's imaginative thinking ability develops well, and the effects of emotional changes and sexualidentity begin to be seen in the pictures. As children draw randomly, the patterns and shapesthey make can gain meaning on paper. As a result of the comments madeby considering th emeanings of the drawn symbols, important in formation about the child can be reached. Communication is one of the most basic needs of human beings since their existence. With the development of humanity, the means of communication used have also varied. With the invention of the Internet, the process has accelerated and social networks, which have taken their final form today, have become indispensable communication and entertainment tools. Social media accounts, which are versatile, enable all activities such as video sharing, photo sharing, news reading and commenting. Why do children paint? Painting is a communication tool for children. Concepts that cannot be expressed verbally can be expressed more easily through pictures. As a result of the examinations made by the researchers, it was determined that a lot of information could be obtained about them as a result of the analysis of the children's pictures.