Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) temelli yeni ürün geliştirme sürecinin bir sağlık kuruluşunda uygulanması
Implementation of a new product development process based on Quality Function Deployment (QFD) in a health institution
- Tez No: 710487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR TORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG), Hastanın Sesi, Kalite Evi, Sağlıkta Kalite, Yeni Ürün Geliştirme, Quality Function Deployment (QFD), Voice of the Patient, The House of Quality, Quality in Health, New Product Development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Sağlık sektöründe gün geçtikçe artan büyüme ve gelişme olağan bir şekilde rekabeti de beraberinde getirmektedir. Bu zorlu ortamda sağlık yöneticileri, başarıya ulaşmak ve öne geçebilmek adına hasta memnuniyetini temin edecek hasta odaklı süreçlere ve stratejilere yüzlerini dönmektedirler. Kuruluşların piyasadaki başarıları, sunulan ürün veya hizmetlerin bireyleri ne kadar memnun ettiğine bağlıdır. Yeni Ürün Geliştirme çalışmaları da kuruluşlara bu noktada destek olabilecek kritik yaklaşımlardan biridir. Kullanım alanı genellikle ürün tasarımı ve geliştirme odaklı olan fakat son yıllarda hizmet süreçlerinde de kullanımının yaygınlaştığı Yeni Ürün Geliştirme süreci, özellikle sağlık kuruluşları açısından da büyük önem taşıyan bir konu haline gelmiştir. Sağlık kuruluşları faaliyetlerinin uzun ömürlü olabilmesi adına Yeni Ürün Geliştirme süreçlerini doğru bir şekilde yürütmeli ve hizmet alan bireylerin memnuniyetine ise ürünün veya hizmetin tasarımından itibaren başlamalıdır. Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) yöntemi ise bireylerin talep ve beklentilerinin karşılanmasına yönelik, bir yaklaşımı temsil etmektedir. Ayrıca, fonksiyonel bir takım çalışmasını içerdiği için sağlık kurumlarına ve yöneticilerine; sağlık kurumundan hizmet alan bireylerin farkında oldukları veya olmadıkları istek, ihtiyaç ve beklentilerinin tespit edilebildiği, bireylere; bu istek, ihtiyaç ve beklentileri karşılayan hatta aşan yüksek kaliteli bir sağlık hizmeti sunma şansını tanır. Bu çalışmada, sağlık hizmetlerinde Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) alanındaki çalışmalara katkıda bulunma çabası güdülmüştür. Bu çerçevede, önce yeni ürün geliştirme yaklaşımlarının bir incelemesi yapılmış, sonra sağlık kurumlarında yüksek kaliteli hizmet sunumunun geliştirilmesi ve mevcut hizmetlerin yapılandırılması için hasta ve hasta yakınlarının beklentileri doğrultusunda yararlanılabilecek bir Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) temelli yeni ürün geliştirme süreci oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The ever-increasing growth and development in the health sector brings along competition in a normal way. In this challenging environment, healthcare managers turn to patient-oriented processes and strategies that will ensure patient satisfaction in order to achieve success and stay ahead. The success of organizations in the market depends on how satisfied individuals are with the products or services offered. New Product Development studies are also one of the critical approaches that can support organizations at this point. The New Product Development process, which is generally focused on product design and development, but has become widespread in service processes in recent years, has become an issue of great importance especially for health institutions. Health institutions should manage to the New Product Development processes efficiently in order for their activities to be long-lasting, and the satisfaction of the individuals receiving the service should start from the design of the product or service. The Quality Function Deployment (QFD) method as to represents an approach to meeting individuals' demands and expectations. In addition, as QFD includes a functional team work so it gives health institutions and managers chance to provide to determine the wishes, needs and expectations of the individuals receiving service from the health institution, which they are aware of or not; this gives the chance to provide a high quality health service that meets or even exceeds wishes, needs and expectations. In this study, an effort was made to contribute to the studies in the field of Quality Function Deployment (QFD) in health services. In this framework, first, a review of new product development approaches was made, then a Quality Function Deployment (QFD)-based new product development process was created that can be used in line with the expectations of patients and their relatives in order to develop high-quality service delivery in health institutions and to structure existing services.