Mikst tip üriner inkontinansın cerrahi tedavisinde transobturator tape (TOT) ile tension-free vaginal tape (TVT) operasyon sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of transobturator tape (TOT) and tension-free vaginal tape(TVT) operation results in surgical treatment of mixed type urinary incontinence
  1. Tez No: 658520
  2. Yazar: MEHMET FATİH KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Transobturator tape, Tension-free vaginal tape, Mikst tip üriner inkontinans, Yaşam Kalite Ölçek Formları, Transobturator tape, Tension-free vaginal tape, Mixed type urinary incontinence, Quality of Life Scales
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Mikst tip üriner inkontinans (MÜİ) hastalarında cerrahi tedavi seçeneği değerlendirildiğinde, TOT ya da TVT operasyonlarının etkinliğini saptamak, hangi operasyonun daha avantajlı olduğunu belirlemek ve MÜİ hastalarında mid üretral sling operasyonlarının başarısını etkileyebilecek faktörlerin tespitini sağlamaktır. Materyal Metot: Çalışma süresi içerisinde MÜİ tanısı ile mid üretral sling operasyonu uygulanan 129 hastanın dosyası taranmış olup 59 hasta belirtilen dışlama kriterleri kapsamında çalışma dışı tutulmuştur. Sonuç olarak çalışmaya dışlama kriterleri değerlendirildikten sonra preoperatif ürodinamik olarak belirlenmiş, stres testi pozitif ve detrusor aşırı aktivitesi pozitif olan, TOT operasyonu uygulanan 38 hasta ve TVT operasyonu uygulanan 32 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmesinde ürojinekolojik muayene bulguları ve Türkçe validasyonu yapılmış IIQ-7 ve UDI-6 yaşam kalite ölçek formları kullanılmış ve sonuçlar kaydedilmiştir. İstatiksel analizler için SPSS 17.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Bulgular: TOT uygulanan 38 hastanın yaş ortalaması 53.4 ± 9.02 iken TVT uygulanan 32 hastanın yaş ortalaması 47.4 ± 6.8 olarak tespit edilmiştir. TVT ve TOT grupları arasında yaş ortalaması açısından, istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p=0.012). TOT uygulanan grupta üretral hipermobilite oranı %94.7 iken TVT uygulanan hasta grubunda %62.5'tir. Bu fark iki grup arasından istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.001). Preoperatif üretral mobilite varlığı, objektif kür var olan 47 hastadan, 42'sinde mevcutken (%89.4), objektif kür olmayan 23 hastada ise 14 hastada mevcuttur (%60.9). Bu sonuçlara göre iki grup arasında, üretral mobilite varlığı açısından fark, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve preoperatif üretral mobilite varlığının objektif kür oranını artırdığı tespit edilmiştir (p=0.020). Preoperatif detrusor aşırı aktivitesi varlığı, objektif kür olan 47 hastadan, 30'unda tespit edilmişken (%63.8), objektif kür olmayan 23 hastanın 19'unda mevcuttu (%82.6). Sonuçlar değerlendirildiğinde, iki grup arasında detrusor aşırı aktivitesi varlığı farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve preoperatif detrusor aşırı aktivitesi varlığının objektif kür oranını azalttığı tespit edilmiştir (p=0.031). Sonuç: TOT ve TVT operasyonları, kısa dönemde, MÜİ'de gerek stres inkontinans bulgularının gerekse urge inkontinans bulgularının düzeltilmesinde etkin yaklaşımlardır. Her iki yöntem arasında ise etkinlik açısından bir fark yoktur. MÜİ olgularında, TOT veya TVT operasyonu planlanan hastalarda, preoperatif olarak tespit edilen immobil üretra ve/veya detrusor aşırı aktivitesi varlığı bu operasyonların başarı şansını düşürebilir. Preoperatif olarak hastaların bu yönde bilgilendirilmesi tedavi başarısı ve hasta beklentisinin karşılanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effectiveness of TOT and TVT operations, which operation is more advantageous and the factors that may affect the success of mid urethral sling operations when surgical treatment of mixed urinary incontinence (MUI) patients is evaluated. Materials and Methods: During the study period, the records of 129 patients who underwent mid urethral sling operation with the diagnosis of mixed urinary incontinence were scanned and 59 patients were excluded from the study within the scope of the exclusion criteria. As a result, after exclusion criteria had been evaluated, 38 patients who underwent TOT operation and 32 patients who underwent TVT operation, in total 70 patients with preoperatively determined urodynamic, stress test positive and detrusor overactivity positive were included in the study. Urogynecological examination findings and Turkish validated IIQ-7 and UDI-6 life quality of life forms were used in the pre- and post-treatment evaluation of the patients and the results were recorded. SPSS 17.0 (Statistical Package for Social Sciences) was used for statistical analysis. Results: It is determined that the mean age of 38 patients who underwent TOT treatment was 53.4 ± 9.02 whereas the mean age of 32 patients who underwent TVT was 47.4 ± 6.8 years. It is identified that there is a statistically significant difference between TVT and TOT groups in terms of mean age (p = 0.012). While urethral hypermobility rate is 94.7% in TOT group, it is 62.5% in TVT group. This difference between the two groups is statistically significant (p = 0.001). Preoperative urethral mobility, was exist in 42 (89.4%) of 47 patients with objective cure, and in 14 (60.9%) of 23 patients without objective cure. According to these results, the difference between the two groups in terms of urethral mobility is found statistically significant and it is determined that the presence of preoperative urethral increases the objective cure rate (p = 0.020). While presence of preoperative detrusor over activity was detected in 30 (63.8%) of the 47 patients with objective cure, it was present in 19 (82.6%) of 23 patients without objective cure. Consequently, it is determined that the presence of detrusor over activity between the two groups was found statistically significant and existence of preoperative detrusor over activity decreased the objective cure rate (p = 0.031) based on the results. Conclusion: TOT and TVT operations are efficacious approaches for correcting either stress incontinence findings or urge incontinence findings in MUI in the short term. There is no difference between the two methods in terms of efficacy. In MUI cases, preoperative presence of immobile urethra and detrusor over activity may decrease the chance of success of these operations in patients scheduled for TOT or TVT operation. Therefore, informing the patients in this direction preoperatively is significant in terms of treatment success and satisfaction of patient expectations.