Piliç salam üretiminde yemeklik argan yağı kullanımının fizikokimyasal ve duyusal özelliklere etkisi
The effect of argan oil use on physiochemical and sensory properties in bologna type chicken sausage production
  1. Tez No: 710704
  2. Yazar: FAICAL MOUTA-AFIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Piliç salam, argan yağı, renk, TPA, TBARS, Bologna type chicken sausage, argan oil, color, TPA, TBARS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada, piliç salam üretiminde hayvansal yağ yerine farklı oranlarda yemeklik argan yağı kullanımının fizikokimyasal ve duyusal özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada, beş farklı sığır et yağı / argan yağı oranı (%100 sığır et yağı; %75 sığır et yağı + %25 argan yağı; %50 sığır et yağı + %50 argan yağı; %25 sığır et yağı + %75 argan yağı ve %100 argan yağı) kullanılarak üretilen piliç salamlarının pH, nem içeriği, su aktivitesi, renk özellikleri ve TBARS değerleri belirlenmiş, tekstür profil analizi ile duyusal analizi yapılmıştır. Bulgular: Piliç salam üretiminde sığır et yağı yerine argan yağı kullanımının pH, nem içeriği ve renk özellikleri (L*, a*, b*) ile TBARS üzerinde çok önemli seviyede (p0,05) belirlenmiştir. Araştırmada, sığır et yağı yerine %50'ye kadar argan yağı kullanımının pH değerini artırdığı görülmüştür. Ayrıca, üretimde kullanılan argan yağı oranı arttıkça TBARS miktarı ile renk özelliklerinden L* değeri artmış, a* değeri ise azalmıştır. Salamların sertlik, esneklik, kohesivlik, sakızımsılık ve çiğnenebilirlik özelliklerinin argan yağı kullanımından çok önemli seviyede (p0,05). Ayrıca, hayvansal yağ yerine %25 oranında argan yağı kullanımının duyusal özelliklerden renk, tat, tekstür ve genel kabul edilebilirlikte önemli seviyede bir değişime neden olmadığı gözlenmiştir. Sonuç: Piliç salam üretiminde hayvansal yağ yerine %25 oranında argan yağı kullanımının mümkün olduğu, en fazla %50 oranında argan yağı kullanımının uygun olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the effect of using different amounts of edible argan oil instead of animal fat on physicochemical and sensory properties in Bologna type chicken sausage production. Method: In the study, pH, moisture content, water activity, color characteristics and TBARS values of Bologna type chicken sausages produced using five different beef fat / argan oil ratios (100% beef fat; 75% beef fat + 25% argan oil; 50% beef fat + 50% argan oil; 25% beef fat + 75% argan oil) were determined, and sensory analysis was performed with texture profile analysis. Findings: It was determined that the use of argan oil instead of beef fat in the production of Bologna type chicken sausage had a very significant effect (p0.05). In the study, it was found that the use of argan oil up to 50% instead of beef fat increases the pH value. In addition, as the ratio of argan oil used in the production increased, the amount of TBARS, and the L* value among the color properties increased, while the a* value decreased. It has been observed that the hardness, resilience, cohesiveness, gumminess and chewiness properties of sausages are affected very significantly (p0.05). It has also been observed that the use of 25% argan oil instead of animal fat does not cause a significant change in color, taste, texture and general acceptability among the sensory characteristics. Results: It has been concluded that it is possible to use 25% argan oil instead of animal fat in Bologna type chicken sausage production, and it may be appropriate to use 50% argan oil at most.