Modifiye mekik koşusu testinin güvenirliği ve geçerliği
Reliability and validity of the modified shuttle running test
- Tez No: 71079
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Reliabilty, Validity, Hearth Rate, Lactate, Anaerobic Threshold, 20 m. Shuttle Run, Modified Shuttle Run. IX
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, takım sporlarında maksimal Aerobik Gücü ve Anaerobik Eşik Koşu Hızının belirlenmesi amacı ile kullanılması düşünülen Modifiye Mekik Koşusu testinin güvenirliği ve geçerliğinin çalışmasıdır. Çalışmaya, Bayanlar Türkiye 1. Hentbol Liginde oynayan Anadolu Üniversitesi Spor Kulübünde yer alan 10 bayan hentbol oyuncusu (kaleciler hariç) Yaş : x = 21. 2± 1.9, boy uzunluğu: x = 167.7 ±9.5, vücut ağırlığı : x = 65.3 ±7.1 gönüllü olarak katılmışlardır. Bu çalışmada güvenirlik ve geçerlik ölçümü yapabilmek için denekler 1 hafta arayla 3 kez teste katılmışlardır. 1. teste tesadüfi yöntemle seçilen 5 denek' e Eurofit 20 m mekik koşusu (20 m MK) protokolü, 5 denek' e ise, 20 m MK testi protokulundaki hız değerlerine uygun modifiye mekik koşusu (MMK) testi uygulanmıştır. 2. testde denekler değişerek aynı testlere girmişlerdir. 3. testde ise yine tesadüfi yöntemle seçilen 7 deneğe MMK testi uygulanmıştır. Deneklerin dinlenik laktik asit (LA) ve kalp atım hızı (KAH) değerleri kaydedildikten sonra 8 km İr1, 10 km h"1, 11 km h_1 ve 12 km İr1 hızlarda 3'er dakika koşturulup aralarda 1 dk. dinlenme yapıldığı sırada kulak memesinden kan örneği alınarak Accusport laktat analizörü ve boehringer mannheim laktat kitlen ile LA ölçümleri yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS paket programında değerlendirilmiş, tamamlayıcı istatistikler yapıldıktan sonra ölçümler arasındaki farklar Wilcoxon, eşleşmiş iki örnek testi ve bağımlı gruplarla T testi, ilişkiler pearson product moment kat sayısı ile araştırılmıştır. 0.05 anlamlılık düzeyi kullanılmıştır. Sonuç olarak, MMK testi geçerliği ve güvenirliği yüksek bir test olduğu bulunmuş hentbol gibi takım sporlarında aerobik gücü ve anaerobik eşik koşu hızını belirlemesinde kullanılabilecek bir testtir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aimed at investigating the reliability and the validity of the Modified Shuttle Running Test (MSR) which was thought to be used in measuring the maximal anaerobic strenght and anaerobic threshold running speed in team sports. 10 female professional handball players (excluding the goal-keepers) of the Anadolu University Sports Club participated in the study. (Age: x = 21.2 ± 1.9, height: x = 167.7+ 9.5, weight: x = 65.3 ±7.1) For measuring the reliability and the validity, subjects were taken into a set of three tests in a three weeks time. In the first test, randomly chosen 5 subjects were asked to carry aut a Eurofit 20 meters Shuttle Run (20 m SR) test which was appropriate to the speed values in 20 m SR test protocols. In the second test same tests were done by changing the two subject groups. Finally in the third test, among the 10 subjects, randomly choosen 7 were taken into a Modified Shuttle Running test. After the subjects' standard lactic asit (LA) and hear-rate speed values were recorded, they were asked to run four three-minute periods at the speeds of 8 km h*1, 10 km h_1, 11 km h_1, 12 km h_1. In every one-minute break after each period, Accusport lactate analyzer, Bochringer Mannheim lactate kits and LA measurements were done through the blood taken from subjects' earlobes. The results of the tests were analyzed by the SPSS computer programme and the complementary statistics were done. As the final step the differences and the relations between the results were analyzed by Wilcoxon's paired two subject tests and T tests for related groups, and Pearson Product Moment Coefficient respectively. As a result, MSR test is found to be a highly reliable and valid test to be used in measuring the anaerobic strenght and anaerobic threshold running speed in team sports (p < 0.05).