Büyüme modellerine yaklaşımlar ve yeni büyüme modelleri
Approaches to growth models and new growth models
  1. Tez No: 710892
  2. Yazar: BEGÜM ÇIĞŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜNAL ÖZPALAMUTCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Karma Sloboda Gompertz Modeli, Genelleştirilmiş Büyüme Modeli, Büyüme Modelleri, Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritma, Combined Sloboda Gompertz Model, Generalized Growth Model, Growth Models, Artificial Neural Networks, Genetic Algorithm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Canlıları veya olguları en iyi tanımlayacak fonksiyonun bulunması için çeşitli kıstaslar aracılığıyla büyüme modelleri sınanmakta bazen de yenileri ortaya konulmaktadır. Bu çalışmada, temel amaç çerçevesinde, Karma Sloboda Gompertz Modeli ve Genelleştirilmiş Crescenzo & Spina Modeli olmak üzere iki yeni büyüme modeli önerilmiştir. Modellerin performansları temel aldığı büyüme modelleri ile karşılaştırılmış, etkinlikleri ortaya konulmuştur. Ayrıca, P. quadrilineatus türü için uzunluk-yaş dağılımında yaygın kullanılan von Bertalanffy modeli yerine Gompertz, Schnute, Lojistik-Karkach gibi büyüme modellerinin kullanılabileceği gösterilmiştir. Lesepsiyen Yengeci'nin uzunluk-frekans dağılımı ELEFAN ve Genetik Algoritma ile belirlenmiştir. İki farklı balık türünün uzunluk-ağırlık dağılımları Yapay Sinir Ağları ve Lineer Regresyon ile belirlenmiş, Yapay Sinir Ağları'nın yetkinliği bu türler için gösterilmiştir. En Küçük Kareler ve Genetik Algoritma yöntemlerinin parametre tahminindeki performansları incelenmiştir. Tüm yöntemler ve modeller; R^2, Hata Kareler Ortalaması, Kök Hata Kareler Ortalaması, Ortalama Mutlak Yüzde Hata gibi kriterlere göre karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to find the function that best describes living things or phenomena, growth models are compared by means of various criteria, and sometimes new ones are introduced. In this study, two new growth models, namely the Combined Sloboda Gompertz Model and the Generalized Crescenzo & Spina Model, are proposed within the scope of the main purpose. The performances of the models were compared with the growth models on which they were based, and their effectiveness was revealed. In addition, it has been shown that growth models such as Gompertz, Schnute, Logistic-Karkach can be used instead of the von Bertalanffy model, which is widely used in the length-age distribution for the P. quadrilineatus species. The length-frequency distribution of the Lessepsian Crab was determined by ELEFAN and Genetic Algorithm. The length-weight distributions of two different fish species were determined by Artificial Neural Networks and Linear Regression, and the competence of Artificial Neural Networks was shown. The performances of Least Squares and Genetic Algorithm methods in parameter estimation were compared. All methods and models were compared according to criteria such as R^2, Mean Squared Error, Root Mean Squared Error, Mean Absolute Percent Error.