Üniversite öğrencilerinde bağlanmaboyutları, yakın ilişkiler ve kıskançlıkdüzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachmentdimensions, close relationships and jealousy levels in university students
- Tez No: 710912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Boyutları, Yetişkin Bağlanma Biçimleri, Yakın İlişkiler, Kıskançlık Düzeyleri, Attachment Dimensions, Adult Attachment Styles, Close Relationships, Jealousy Level
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
EDE, Ökkeş Doğukan. Üniversite Öğrencilerinde Bağlanma Boyutları, Yakın İlişkiler ve Kıskançlık Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Lefkoşa, 2021. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde yakın ilişkilerin anlaşılmasında önemli bir yeri olan bağlanma boyutları, yakın ilişkilerin çeşitli öğeleri ve kıskançlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 18-35 yaş aralığında bulunan toplam 218 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların 135 (%61,9)'i kadınlardan oluşurken, 83 (%38,1)'ü erkeklerden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında katılımcıların demografik bilgilerine yönelik“Kişisel Bilgi Formu”, bağlanma boyutlarına yönelik“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II”, yakın ilişkilerine yönelik“İlişki Değerlendirme Ölçeği”ve kıskançlık düzeylerinin ölçülmesinde“Çok Boyutlu Kıskançlık Ölçeği”kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen bu çalışmada elde edilen veriler“IBM SPSS”programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde“Bağımsız Örneklemler T-Testi, Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Analizi”kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçları, bağlanma boyutları, yakın ilişkiler ve kıskançlık düzeyleri alt boyutlarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve devam eden duygusal ilişki değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ancak duygusal ilişki süresi ve ekonomik durum değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermediği bulunmuştur. Ayrıca yapılan analiz sonuçlarına göre bağlanma boyutları, yakın ilişkiler ve kıskançlık düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
EDE, Ökkeş Doğukan. Investigation of the Relationship Between Attachment Dimensions, Close Relationships and Jealousy Levels in University Students, Master's Thesis, Nicosia, 2021. In this study, it was aimed to examine the relationship between attachment dimensions, various elements of close relationships and levels of jealousy, which have an important place in understanding close relationships among university students. The sample of the study consists of 218 university students between the ages of 18-35. While 135 (61.9%) of the participants are women, 83 (38.1%) of them are men. Within the scope of the study,“Personal Information Form”for demographic information of the participants,“Experiences in Close Relationships Inventory-II”for attachment dimensions,“Relationship Assessment Scale”for close relationships and“Multidimensional Jealousy Scale”were used to measure the levels of jealousy. The data obtained in this study conducted using the relational scanning model were analyzed with the“IBM SPSS”program.“Independent Samples T-Test, One-way Analysis of Variance (ANOVA) and Pearson Correlation Analysis”were used in analyzing the data. The analysis results showed that there are significant differences in the sub-dimensions of attachment dimensions, intimate relationships and levels of jealousy according to the variables of gender, age, education level and continuing emotional relationship. However, it was found that there was no significant difference in terms of emotional relationship duration and economic status variables. In addition, according to the results of the analysis, it was seen that there were significant relationships between attachment dimensions, close relationships and jealousy levels.