Glial tümör epidemiyolojisi ve etyolojik risk faktörleri
Glial tumor epidemiology and etiological risk factors
  1. Tez No: 710960
  2. Yazar: BORA TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR HASAN ÇAĞLAR UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, etyolojik risk faktörleri, glial tümörler, Epidemiology, etiologic risk factors, glial tumors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AMAÇ: Ülkemizde santral sinir sistemi tümörlerine yönelik yürütülmekte olan çalışmalarda gerekli tüm epidemiyolojik parametreler genetik, etnik ve coğrafi farklılık gibi temel farklar göz ardı edilerek gelişmiş ülkelerin istatistikleri örnek gösterilerek yürütülmektedir. Çalışmamızda kliniğimizde opere edilen hastaların retrospektif bilgileri değerlendirilerek en azından kliniğimize spesifik bir epidemiyolojik veri tabanı oluşturmak amaçlanmıştır. Etiyolojide suçlanan temel risk faktörleri incelenmesi sonucunda prospektif devam etmesini planladığımız çalışmamıza bir temel oluşturmak amaçlanmıştır. MATERYAL-METOD: Ocak 2007-Aralık 2013 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda opere edilen 424 hasta ameliyathane kayıtları ve hasta dosyaları incelenerek epidemiyolojik açıdan değerledirildi. Ocak 2013- Aralık 2013 tarihleri arasında kliniğimizde opere edilen ve aynı sürede polikliniğimize başvuran 103 hastanın klinik anamnez formu değerlendirilerek etiyolojik risk faktörlerinin glial tümörler üzerindeki etkileri değerlendirildi. SONUÇLAR: Bu çalışmada sonucunda glial tümörlerin kliniğimize spesifik bir epidemiyolojik veri tabanı oluşturulmuştur. Glial tümörlerin oranı %45,5 glioblastoma, %6,8 pilositik astrositom, %14,6 diffüz astrositom, %10,1 anaplastik astrositom, %9,4 oligodendrogliom, %3,8 anaplastik oligodendrogliom, %2,1 ependimom, %1,9 gangliogliom, %1,7 oligoastrositom, %4,1 diğer glial tümörler şeklindedir. Glial tümörlerde erkek/kadın oranı 1.5/1, ortalama görülme yaşı 48,1 yıl olarak bulunmuştur. Hastaların, en sık ilk başvuru şikayeti ise nöbettir. İlk semptomdan klinik başvuruya kadar geçen ortalama süre 52 gündür. Glioblastomalı hastalarda ortalama sağ kalım süresi 435,7 gün olarak bulunmuştur. Uygulanan cerrahi rezeksiyonun genişliği, tanı anında majör nörolojik defisitin olmaması, postoperatif radyoterapi ve kemoterapi uygulanmasının sağ kalım süresi üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Alerji, kafa travması öyüsü ve günlük 20 dakika üzerinde cep telefonu ile konuşmanın düşük gradeli tümörler üzerinde yüksek gradeli tümörlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü olduğu bulunmuştur. YORUM: Çalışmamızda kliniğimize spesifik epidemiyolojik veri tabanı oluşturulmuştur. Glial tümörlerin epidemiyolojik ve etyolojik risk faktörleri hakkında detaylı bilgi verebilmek için daha fazla sayıda hasta içeren çok merkezli, randomize, prospektif çalışmaların gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: In our country, studies on central nervous system tomors, are based on data of developed countries, without regarding genetic, ethnic and geographical differences. İn our study we aimed to create our own epidemiologic database, by analyzing retrospective data of patients who were operated in our clinic. We aimed to avaluate the basic risk factors which is accused, to make up basis of our planned retrospective study in the future. MATERIAL AND METHOD: Operation documents and patient files of 424 patients that were operated in Ankara University School of Medicine İbn-i Sina Hospital Neurosurgery Board between January 2007 and December 2013 are epidemiologically analyzed. A questionnaire that includes 41 questions was applied to 103 patients that are selected from polyclinic admission and operation records between January 2013 and December 2013 to analyse the etiologic risk factors of glial tumors. RESULTS: In our study, epidemiological data base was created specifically to our clinic. The percentage of glial tumors was 45.5% glioblastoma, 6.8%pilocytic astrocytoma, 14.6%diffuse astrocytoma, 10.1% anaplastic astrocytoma, 9.4% oligodendroglioma, 3.8% anaplastic oligodendroglioma, 2.1%ependymoma, 1.9% ganglioglioma, 1.7% oligoastrocytoma and 4.1% other glial tumors. Male: Female ratio of glial tumors was 1.5:1 and the mean age was 48,1. The most common complaint of patients was seizure. The average period between first symptom and clinic admission was 52 days.In our study we found that the average survival of patients with glioblastoma was 435,7 days. The extend of surgical removal, major neurological deficits at diagnosis, postoperative radioteraphy and chemoteraphy was found effective on survival period. It was found that allergy, head trauma, and cell phone usage for more than 20 minutes per day, was among considerable risk factors for low grade tumors compared with high grade tumors. DISCUSSION: In our study, epidemiological data base was created specifically to our clinic. We believe that, a randomized prospective study that includes multiple centers with a larger case group, is needed to give detailed informaiton about epidemiology and etiologic risk factors of glial tumors.