İş ilişkisinde şüphe ve şüphe feshi (Alman hukuku ile karşılaştırmalı)
Suspicion in labour relations and termination on grounds of suspicion (comparative to German law)
- Tez No: 710968
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şüphe, Şüphe Dereceleri, İş İlişkisinde Şüphe, Şüphe Feshi, Güven İlişkisi, İş İlişkisinde Güven, İşçi-İşveren Menfaat Dengesi, Ceza Muhakemesinin İş İlişkisine Etkisi, İş Hukukunda Kamu Yararı, Yeniden İşe Alınmayı Talep Hakkı, Suspicion, The Grads of Suspicion, Suspicion in Labour Relations, Termination on Grounds of Suspicion, Trust Relationship, Trust in Labour Relations, Balance of Interest of Employee - Employer, The Effect of Criminal Procedure on Labour Relations, Public Interest in Labour Law, Right to Reemployment Claim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 560
Özet
İş sözleşmesi, tarafların karşılıklı olarak borç yüklendiği sürekli bir borç ilişkisi yaratır. Bu sebeple, karşılıklı ve sürekli borç ilişkisi doğuran diğer tüm sözleşmelerde olduğu gibi iş sözleşmesinde de güven önemlidir. İş ilişkisinin kişisel niteliği, güveni daha da önemli hale getirmiştir. Sonuç olarak, iş sözleşmesinin temelini“taraflar arasındaki güven ilişkisi”nin oluşturduğu kabul edilmektedir. İşçi adayı ve işveren arasında güven sağlanamadığında iş ilişkisi kurulamayacaktır. Dahası, taraflar arasındaki güvenin zedelenmesi ya da tamamen yok olması ve bunun telafi edilememesi durumunda kurulan iş ilişkilerinin sürdürülebilmesi beklenemeyecektir. Güven ilişkisinin kurulmasını önleyen ya da zedeleyip yok eden en önemli şeylerden biri işverenin işçiye karşı duyduğu şüphedir. Şüphe kavramı, iş ilişkisinin tüm evrelerinde her zaman etkili olmuştur. Ancak“şüphe”nin iş hukuku alanında açıkça ifade edilip yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması ve hukuki niteliğinin irdelenip şartlara bağlanması yakın bir tarihte iş sözleşmesinin sona ermesi bakımından gerçekleşmiştir. Bu, 2007'de bir Yargıtay kararında, Alman Hukuku örnek gösterilerek“şüphe feshi”ne yer verilmesiyle yaşanmıştır. Tezimizin birinci bölümünde genel ve hukuki olmak üzere tüm açılardan“şüphe”nin ne anlama geldiği ele alınmıştır. Ardından, diğer bölümlerdeki açıklama ve değerlendirmelerde esas olacak kavramlara, hak ve ilkelere yer verilmiştir. İş ilişkisinde önemli etkileri olan“şüphe”nin, iş sözleşmesinin tüm evreleri bakımından ayrı ayrı irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple, ikinci bölümde“iş ilişkisinin kurulması ve devamında şüphenin etkisi”ve üçüncü bölümde ise hukukumuz açısından önemli bir yenilik olan“şüphe feshi”tüm ayrıntılarıyla incelenmiştir. Çalışmamızda konular ele alınırken Alman Hukuku karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Ancak,“şüphe feshi”nin Alman Hukuku'nun örnek gösterildiği bir Yargıtay kararıyla hukukumuza girmesi ve kavramın doğduğu ülkenin de Almanya olması sebepleriyle, özellikle şüphe feshinin incelendiği üçüncü bölümde yoğun olarak Alman Doktrini ve İçtihadına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The employment contract creates a permanent debt relationship in which the parties are indebted to each other. For this reason, trust is important in employment contracts, as in all other contracts that create a mutual and permanent debt relationship. The personal nature of the labour relations has made trust even more important. In conclusion, it is accepted that the fundamental of the employment contract is the“trust relationship between the parties”. If trust cannot be provided between the employee candidate and the employer, a labour relation cannot be established. Moreover, if the trust between the parties is damaged or completely destroyed and this cannot be compensated, it will not be able to expected to continue the established labour relations. One of the most important things that prevents or damages the establishment of a trust relationship is the employer's suspicion of the employee. The concept of doubt has always been effective in all phases of the labour relations. However, the fact that“doubt”was clearly expressed and widely used in the field of labour law, and its legal nature was examined and tied to conditions, occurred in the near future in terms of the termination of the employment contract. It has been experienced by including the“termination on grounds of suspicion”by showing the German Law as an example in a Supreme Court decision in 2007. In the first part of our thesis, the meaning of“suspicion”in all aspects, both general and legal, is discussed. Then, the concepts, rights and principles that will be the basis for the explanations and evaluations in the other sections are included. It is aimed to examine the“suspicion”, which has important effects on the labour relations, separately in terms of all phases of the employment contract. For this reason, in the second part,“the effect of suspicion on the establishment and continuation of the labour relations”and in the third part,“termination on grounds of suspicion”which is an important innovation in our law, are examined in detail. In our thesis, while the subjects are being discussed, a comparison of German Law has been tried to be made. However, due to the fact that“the termination on grounds of suspicion”entered our law with a Supreme Court decision in which German Law is gived as an example and the country where the concept was born is Germany; in the third part, especially in which the termination on grounds of suspicion is examined, German Doctrine and Jurisprudence are extensively included.