Sağlık çalışanlarında duygusal emek ile işe angaje olma arasındaki ilişki: Erciyes Üniversitesi bir alan çalışması
The relationship between emotional labor and work engagement: a research for health center workers at Erciyes University
- Tez No: 710984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İşe Angaje Olma, Sağlık Personeli, Emotional Labor, Work Engagement, Health Personnel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma sağlık çalışanlarında duygusal emek ve işe angaje olma davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı duygusal emek davranışları ve işe angaje olma davranışları arasındaki ilişkiyi sağlık çalışanlarında test etmek ve bu iki davranışı literatür çalışması yaparak açıklamaya çalışmaktır. Araştırma Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görev yapan 350 sağlık çalışanı üzerinde yürütülmüştür. Bu doğrultuda sağlık çalışanından anket ve ölçekler yoluyla veri toplanmış ve sonuçları paylaşılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere ilişkin veriler anket formu ile duygusal emek davranışına ilişkin görüş ve tutumlar“Duygusal Emek Ölçeği”ve işe angaje olma durumu ise“İşe Angaje Olma Ölçeği”' kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistiklerden, korelasyon testinden ve regresyon analizinden faydalanılmış duygusal emek algısı ve işe angaje olma algısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre duygusal emek alt boyutları ve işe angaje olma alt boyutlarının tamamı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Sağlık personelinin duygusal emek ve işe angaje olma algılarının birbirlerini pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is to examine the relationship between emotional labor and work engagement behaviors in healthcare workers. The aim of this study is to test the relationship between emotional labor behaviors and work engagement behaviors in health workers and to try to explain these two behaviors theoretically by making a literature study. It consists of healthcare professionals working at Erciyes University Health Application and Research Center. In this direction, data were collected from 350 health workers through questionnaires and the results were shared. The questionnaire form consists of demographic characteristics, Emotional Labor Scale and Work Engagement Scale. Data analysis was done in SPSS 22 program. Descriptive statistics and correlation test and regression analysis were used to analyze the data. The relationship between the perception of emotional labor and the perception of work engagement was examined. Accordingly, there is a statistically significant and positive relationship between all sub-dimensions of emotional labor and work engagement. Health personnel's perceptions of emotional labor and work engagement affect each other positively.