Synthesis of donor-acceptor type of indoles via condensation reaction
Donor-akseptor turu ındollerın kondenzasyon ıle tepkılerı ıle sentezı
- Tez No: 711038
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KIVRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektron verici-alıcı, Fischer, İndol, Kondenzasyon reaksiyonu, Sentez, Condensation reaction, Donor- acceptor, Fischer, Indole, Synthesis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hetero halkalı bileşikler sınıfından olan indol türevleri çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Genellikle antibakteriyel, antiparaziter, antikanser, antiinflamatuar ve antitümör ilaçlar gibi pekçol biyolojik aktiviteye sahiptirler. Ilaç olarak kullanılan birçok indol türvide vardır. Bu çalışma, yeni indol türevlerinin tasarımı ve sentezi yapılmıştır. İlk olarak indol yapısına 3 konumundan aldehit fonksiyonel grubu Vielsmier Haack tepkimesi ile bağlanmıştır. Daha sonra güçlü elektron çeken gruplardan birisi olan siyano grupları kondenzasyon tepkimeleri ile yapıya bağlanarak, hedeflenen elektron çeken-elektron veren yapısına sahip yeni türevlerin sentezi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Heterocyclic compounds are very important in organic chemistry, and indole derivatives are member of them. A variety of indoles are synthesized for different applications including drug discovery and material chemistry. Indole derivatives have high biological activities, and used as antibacterial, antiparasitic, anticancer, anti-inflammatory, and antitumor agents. Moreover, some indole derivatives have critical roles in materials applications like OLEDs, OFETs and diodes. In the present study, new Electron donor-electron withdrawing indoles were designed, synthesized, and characterized. Initially, Vielsmier Haack reacrions was applied for the formation of 3-aldehyde substituted indoles, then condensantaion reaction were used for the synthesis of electron withdrawing-electron donor indole derivatives.