Bireysel yatırımcıların yatırım kararlarında etkili olan davranışsal finans eğilimlerinin risk tutumu profilleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of behavioral finance trends affecting individual investors' investment decisions in terms of risk attitude profiles
  1. Tez No: 711045
  2. Yazar: DİLARA SANCARBARLAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Davranışı, Bireysel Yatırımcı, Yatırım Kararları, Risk Tutumu Profilleri, Behavioral Finance, Investor Behavior, Individual Investor, Investment Decisions, Risk Attitude Profiles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Geleneksel finans teorilerinin yatırımcıların yatırım kararları alırken rasyonel davrandıkları varsayımı ve insan psikolojisinin yatırım kararları üzerindeki etkisini göz ardı etmesi sonucu, son yıllarda davranışsal finans kavramı önem kazanmıştır. Davranışsal finans bireyleri yatırım kararlarında tamamıyla rasyonel davranmayıp çeşitli psikolojik önyargılar etkisinde hareket ettiği varsayımına dayanır. Yatırımcıların risk tutumu profillerini belirleyen yatırım kararları da bu psikolojik faktörler sonucunda rasyonel olmaktan çıkmakta, sezgilere ve hislere dayalı alınmaktadır. Bu çalışmada İstanbul ilindeki bireysel yatırımcıların yatırım kararlarına etki eden psikolojik eğilimlerin neler olduğu ve yatırımcıların risk tutum profilleri üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu nedenle bu psikolojik faktörlerle risk tutum profilleri arasındaki ilişki incelenerek, anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda İstanbul ilindeki bireysel yatırımcıların yatırım kararlarında psikolojik eğilimleri ve risk tutum profillerini taşımalarına rağmen psikolojik eğilimlerinin risk tutumu profilleri üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of behavioral finance has gained importance in recent years as a result of traditional finance theories assuming that investors do not act rationally while making investment decisions and ignoring the influence of human psychology on investment decisions. Behavioral finance is based on the assumption that individuals do not act rationally in investment decisions but act under the influence of various psychological biases. İnvestment decisions which determine the risk attitude profiles of investors are no longer rational as a result of these psychological factors and are taken based on intuition and feelings. In this study, it was tried to determine the psychological tendencies that affect the investment decisions of individual investors in İstanbul and their effect on the risk attitude profiles of the investors. For this reason, a survey was conducted by examining the relationship between these psychological factors and risk attitude profiles. As a result of the study, it was found that behavioral finance trends do not significantly affect the risk attitude profiles of individual investors in İstanbul province, although they have intensive psychological tendencies and risk attitude profiles in their investment decisions.