Tiroid nodülü sitoloji sonuçlarının tiroid fonksiyon testleri ve ultrasonografi bulguları ile olan ilişkisi
The relationship of thyroid nodule cytology results with thyroid function tests and ultrasonography findings
  1. Tez No: 711062
  2. Yazar: ŞUAYİP YEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR TABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Tiroid nodülü, Ultrasonografi, Tiroid laboratuvar testleri, Fine Needle Aspiration Biopsy, Thyroid nodule, Ultrasonography, Thyroid laboratory tests
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve amaç: Tiroid hastalıkları içerisinde görülen tiroid nodülleri, sık saptanan bir patolojidir. Tiroid hastalıkları değerlendirilirken laboratuvar olarak TSH, T3,T4, ANTİ-TPO, ANTİ-TG değerlerine bakılır ve tiroid nodülünün saptanmasında ve nodülün malign-benign durumu ayrımının yapılmasında ultrasonografik (USG) inceleme önerilir. Bu çalışmadaki amacımız daha önce tespit edilmiş olan ve ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ile sitolojisi aydınlatılmış olan nodüler lezyonların tiroit fonksiyonu testleri ve tiroit USG bulguları arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Materyal metod: Çalışmaya Ekim 2019-Ekim 2021 tarihleri arasındaki 18 yaşından büyük hastalar dahil edildi. Dosya taraması şeklinde tasarlanan bu retrospektif çalışmada; hastaların yaş, cinsiyet, tiroit fonksiyon testleri, tiroit otoantikor düzeyleri, tiroit USG bulguları [nodülün boyut (en, boy, en*boy, en/boy), nodül yapısı (solid, kistik, miks), nodül kontürü (düzenli, düzensiz), nodül kalsifikasyon durumu (makrokalsifikasyon, mikrokalsifikasyon, miks (makrokalsifikasyon + mikrokalsifikasyon), nodül ekojenite durumu(hipoekoik, izoekoik, hiperekoik, izoekoik+hipoekoik), nodül kanlanma durumu(periferik kanlanma, santral kanlanma), nodül halo varlığı( var, yok)] ve sitoloji sonuçları (benign, önemi bilinmeyen atipi, foliküler neoplazm, malignite şüphesi, malign, non-diagnostik) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 672'si kadın olan 764 kişi dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalşaması 49,87±12,76'ydı. Katılımcıların 690'ı ötiroid, 74 tanesi hipotiroidiydi. Katılımcıların sitolojik sonuçlarına göre 560 tanesi benign, 90 tanesi önemi bilinmeyen atipi, 28 tanesi foliküler neoplazm, 23 tanesi malignite şüphesi, 27 tanesi malign, 36 tanesi non-diagnostikti. Malign olan hastalarda nodülün boyunun daha kısa, en/boy oranının daha yüksek, mikrokalsifikasyon ve hipoekojenite tespit edilme oranlarının ise daha yüksek olduğu tespit edildi. Tartışma sonuç: Tiroit nodülü tespit edilen hastaların takibinde yaş, cinsiyet, tiroit fonksiyon testleri ve otoantikor düzeylerinin sitolojik inceleme üzerine bir etkisinin olmadığı ama ultrasonografik incelemelerde ele alınan özelliklerin (özellikle boyut, mikrokalsifikasyon ve hipoekojenite varlığı) dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu hastaların takibinde yakın ultrasonografik incelemeler ve detaylı analizler hangi nodüllerden şüphe edilmesi noktasında erken birer uyarıcı olabilirler.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Thyroid nodules seen in thyroid diseases are a common pathology. When evaluating thyroid diseases, TSH, T3, T4, ANTI-TPO, and ANTI-TG values are checked in the laboratory, and ultrasonographic (USG) examination is recommended for the detection of thyroid nodule and for distinguishing the malignant-benign condition of the nodule. Our aim in this study is to analyze the relationship between thyroid function tests and thyroid USG findings of previously detected nodular lesions whose cytology was clarified by fine needle aspiration biopsy (FNAB). Material method: Patients older than 18 years of age between October 2019 and October 2021 were included in the study. In this retrospective study designed as file scanning; patients' age, gender, thyroid function tests, thyroid autoantibody levels, thyroid USG findings [size of the nodule (width, height, width*height, width/height), nodule structure (solid, cystic, mixed), nodule contour (regular, irregular) , nodule calcification status (macrocalcification, microcalcification, mixed (macrocalcification + microcalcification), nodule echogenicity status (hypoechoic, isoechoic, hyperechoic, isoechoic + hypoechoic), nodule blood supply status (peripheral blood supply, central blood supply), presence of nodule halo ( ] and cytology results (benign, atypia of unknown significance, follicular neoplasm, suspected malignancy, malignant, non-diagnostic) were used. Results: 764 people, 672 of whom were women, were included in the study. The mean age of the participants was 49.87±12.76 years. Of the participants, 690 were euthyroid and 74 were hypothyroid. According to the cytological results of the participants, 560 were benign, 90 were atypia of unknown significance, 28 were follicular neoplasms, 23 were suspected of malignancy, 27 were malignant, and 36 were non-diagnostic. It was determined that the length of the nodule was shorter, the aspect ratio was higher, and the rate of detection of microcalcification and hypoechogenicity was higher in patients with malignancy. Discussion and conclusion: In the follow-up of patients with thyroid nodules, it has been concluded that age, gender, thyroid function tests and autoantibody levels do not have an effect on cytological examination, but the characteristics (especially size, microcalcification and hypoechogenicity) considered in ultrasonographic examinations should be taken into account. In the follow-up of these patients, close ultrasonographic examinations and detailed analyzes can be an early warning for which nodules to suspect.