Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim ve araştırma hastanesi'ne başvuran hastaların tiroid ince iğne aspirasyon biyopsilerinin histopatolojik sonuçları ile cerrahi patoloji sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of fine needle aspiration biopsy of the thyroid with surgical histopathologic and cytological results of the patients coming Mustafa Kemal University education and Research Hospital
- Tez No: 523526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YETİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülleri, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, patoloji, Thyroid nodules, thyroid fine needle aspiration biopsy, pathology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Tiroid patolojilerinde ultrasonografi, sintigrafi ve tiroit fonksiyon testleri ile önemli sonuçlar elde edilmekte ancak benign ve malign ayrımı bu yöntemlerle kesin olarak gösterilememektedir. İnce iğne aspirasyon biopsisi (İİAB), nodüllerin benign malign ayrımında en güvenilir tanı yöntemi kabul edilmektedir. Çalışmamızda tiroid İİAB sitoloji sonuçları ile operasyon sonrası histopatoloji sonuçlarını karşlaştırarak merkezimizde İİAB'nin duyarlılığının saptanmasını amaçladık. Yöntem: Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 2010-2017 yılları arasında Genel Cerrahi A.D. , KBB A.D. ve Endokrinoloji B.D. polikliniklerinde nodüler tiroid lezyonu nedeniyle tiroid İİAB uygulanan ve devamında tiroid rezeksiyonu yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Sitolojik değerlendirmede tiroid için kullanılan bethesta sistemi kullanıldı. Sitoloji materyali benign, şüpheli, malign ve atipik- yetersiz materyal şeklinde dört ana kategoride sınıflandırıldı. Sitolojik sonuçlar ile histopatoloji karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza429 hasta dahil edildi. Histopatoloji sonucu 348 (%81.1) benign, 81 (%18.9) malign olarak bulundu. Bu hastalardan 295 tanesinin operasyon öncesi İİAB sonuçlarına ulaşıldı. İİAB sonuçları 159 (%53.9) hastada benign, 71 (%24.1) hastada şüpheli, 14 (%4.7) hastada malign, 51(%17.3) hastada atipik veya yetersiz materyal olarak raporlandı. Çalışmamızda İİAB duyarlılığı %48.1, özgünlük %99.3 olarak bulundu. İstatistiksel karşılaştırmada anlamlı bir fark olduğu görüldü. Merkezimizde testin duyarlılığının düşük olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda İİAB duyarlılığının literatürün çok altında kaldığını gördük. İİAB ile histopatoloji arasında anlamlı bir fark olduğu görüldü. Bu da tiroid İİAB'nin ya uygun lokalizasyondan alınamadığını ya da sitolojiyi değerlendirenpatologların yeteri kadar tiroid patolojisinde özelleşemediği konusunda düşündürmektedir. Merkezimizdeki mevcut imkanlarla tiroid İİAB nedeni bilinmemekle beraber kanser teşhisinde yeterli duyarlılıkta bir tanı yöntemi değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: Ultrasonography, scintigraphy, and thyroid function tests provide important resultsin thyroid pathologies, but the distinction between benign and malignant can not beidentifiedby these methods. Fine needle aspiration biopsy (FNAB) is accepted as the most reliable diagnostic method for benign malignant differentiation of nodules. In this study we aimed to determine the sensitivity of FNAB in our center by comparing thyroid FNAB and postoperative histopathology results. Methods: Patients underwent thyroid FNAB due to nodular thyroid lesions and then had thyroid resection were evaluated retrospectively between 2010-2017 at General Surgery, Department of otolaryngology and Endocrinology departments of Mustafa Kemal University Medical Faculty Hospital. Bethesta system applied for thyroid was used for cytological evaluation. The cytology material was classified into four main categories: benign, suspicious, malignant, and atypical-inadequate material. Cytological results and histopathology were compared. Results: Our study included 429 patients. Histopathologically, 348 (81.1%) were benign and 81 (18.9%) were malignant. FNAB results of 295 patients could be obtained. FNA results were reported as atypical or inadequate in 159 patients (53.9%), benign in 71 patients (24.1%), malignant in 14 patients (4.7%) and 51 patients (17.3%). In our study, FAC sensitivity was 48.1% and originality was 99.3%. We observed statistically significant differences between FNAB and postoperative histopathology approaches. In our department, the sensitivity of FNAB was found to be low. Conclusion: In our study we found much lower sensitivityof FNAB compared toliteratüre. Additionally, there was a significant difference between FNAB and histopathology methods. These results suggest that, either FNAB was not obtained from the appropriate localization or pathologists were not adequately specialized in thyroid pathology. Despite the underlying causes could not be identified, the thyroid FNAB can not be considered as a sufficiently sensitive method for cancer diagnosis in our center.