Değişken katsayılı diferansiyel denklemlerin Mohand dönüşümü ile tam çözümleri
The exact solutions of differential equations with variable coefficients by mohand transform
- Tez No: 711195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: diferansiyel denklem, değişken katsayılı diferansiyel denklem, Mohand dönüşümü, İntegral dönüşümler, differential equation, differential equation with variable coeefficients, Mohand transform, integral transform
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Bu tezde, değişken katsayılı diferansiyel denklemlerin çözümü için bir metot sunulmuştur. Yöntem: Bir İntegral dönüşüm metodu olarak Mohand dönüşümü tanıtılmıştır. Türevlerin Mohand dönüşümleri elde edilmiştir. Daha sonra türevlerin ve önüne gelen değişken katsayılı terimlerin Mohand Dönüşümleri elde edilmiştir. Ardından bu dönüşümler kullanılarak değişken katsayılı diferansiyel denklemler Mohand dönüşümü altında çözülmüştür. Bulgular: Dört farklı değişken katsayılı diferansiyel denklem ele alınmıştır ve Mohand dönüşümü metoduyla çözülmüştür. Sonuç: Mohand dönüşümü metodunun değişken katsayılı diferansiyel denklemlerin çözümü için etkili bir metot olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, a method for solving the differential equations with variable coefficients is presented. Method: Mohand transform is introduced as an integral transform method. Mohand transformations of derivatives are obtained. Then, Mohand Transforms of derivatives and terms with variable coefficients are obtained. Then, using these transformations, differential equations with variable coefficients are solved under the Mohand transform. Findings: Four differential equations with variable coeefficients are considered and solved exactly by the Mohand transform method. Results: Mohand transform method has been found to be an effective tool for solving the differential equations with variable coeefficients.