Descartes felsefesinde yöntem, varlık ve dil ilişkisi
An analysis between method, existence and language in Descartes' philosophy
  1. Tez No: 711245
  2. Yazar: CEVAT KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Descartes, Felsefe, Yöntem, Varlık, Dil, Descartes, Philosophy, Method, Being, Language
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, modern felsefenin kurucularından kabul edilen Rene Descartes'ın yöntem, varlık ve dil ilişkisi mantıksal açıdan incelenmiştir. Çalışmada öncelikle filozofun hayatı ve eserleri entelektüel biyografi kapsamında ele alınmıştır. Sonra filozofun skolastik felsefe ve mantıksal eleştirisi bağlamında ortaya koyduğu yeni şüpheci metot analiz edilmiştir. Buradan hareketle, Descartes'ın varlığı ben bilinci, Tanrı, ruh ve maddi varlıklar olmak üzere tasnif ettiği varlık görüşü tahlil edilmiştir. Son olarak filozofun dil hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmada kapsam olarak filozofun kendi eserleri öncelenmiştir. Araştırmada belge tarama, veri fişleme ve bulguların analiz ve tahlili metotlarından yararlanılmıştır. Descartes felsefesinde mantıksal olarak yöntem, varlık ve dil ilişkisinin klasik mantıktan farklı olarak kurguladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between method, existence and language are examined from logical perspective in the thought of Rene Descartes, who is accepted as one of the founders of modern philosophy. In the first chapter, the philosopher's life and works are discussed within the scope of intellectual biography. In the second chapter the new skeptical method put forward by the philosopher in the context of scholastic philosophy and logic criticism is analyzed. In the third chapter Descartes' view of being, which is dived as self-consciousness, God, spirit and material beings, was analyzed. In the fourth chapter, the philosopher's views on language are given. In the study, the philosopher's own works are prioritized. In the research, document scanning, data filing and analyzing methods are used. It is concluded that the relationship between method, existence and language in the philosophy of Descartes is logically constructed differently from classical logic.