Fen bilimleri ders kitabında bulunan kimya ünitelerindeki bölüm sonu sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre incelenmesi
Examination of the end-of-chapter questions in the chemistry units found in the science textbook according to the Revised Bloom's Taxonomy
  1. Tez No: 711251
  2. Yazar: BURHAN SİNCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, Soru Analizi, Science Education, Revised Bloom's Taxonomy, Question Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, 5, 6, 7 ve 8. sınıf fen bilimleri ders kitaplarında bulunan kimya ünitelerindeki bölüm sonu soruları yenilenmiş Bloom taksonomisine göre irdelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Toplam 239 soru, yenilenmiş Bloom taksonomisinin bilişsel süreç boyutu esas alınarak sınıflandırılmıştır. Elde edilen veriler yüzde ve frekans olarak tablolarda sunulmuştur. Araştırma sonucunda şu hususlar tespit edilmilmiştir: Üst düzey becerileri ölçen soruların yüzdesi, alt düzey becerileri ölçen soruların yüzdesinden oldukça düşüktür. Alt düzey bilişsel alan basamaklarında bulunan sorular genellikle hatırlama basamağına ait sorulardır. Uygulama basamağına ait soru oranı çok düşüktür. Üstbilişsel basamaklarda ise en fazla soru çözümleme basamağına ait sorulardır. Yaratma basamağına ait soruların yüzdesi oldukça düşüktür. Değerlendirme basamağına ait soru bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the end-of-chapter questions in the chemistry units in the 5th, 6th, 7th and 8th grade science textbooks were examined according to the revised Bloom's taxonomy. The document analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. A total of 239 questions were classified based on the cognitive process dimension of the revised Bloom's taxonomy. Obtained data are presented in tables as percentage and frequency. As a result of the research, the following points were determined: The percentage of questions measuring high-level skills is considerably lower than the percentage of questions measuring low-level skills. The questions found in the lower level cognitive domain steps are generally questions belonging to the remembering step. The rate of questions for the application step is very low. In the metacognitive steps, the most questions are the questions belonging to the analysis step. The percentage of questions related to the creation step is quite low. There are no questions related to the evaluation step.