Teaching style and personality traits as predictors of socio-affective learning strategies: findings from translation studies students of a private Turkish university
Öğretim biçimleri ve öğrenci kişilik özelliklerinin sosyo-duyuşsal öğrenme stratejileri üzerindeki yordayıcılığı: Özel bir Türk üniversitesi tercümanlık bölümünden bulgular
- Tez No: 711284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AİKATERİNİMICHOU, DR. ÖĞR. ÜYESİ JENNİE FARBER LANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duyuşsal öğrenme stratejileri, sosyal öğrenme stratejileri, dil öğrenme stratejileri, DÖSE (Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri), karakter özellikleri, Beş Faktörlü Kişilik Envanteri, özerklik desteği, Affective learning strategies, social learning strategies, language learning strategies, SILL, personality traits, Big Five Inventory, teacher autonomy support
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve özerklik desteğinin, öğrencilerin tercih ettiği duyuşsal ve sosyal dil öğrenme stratejilerinin üzerinde ne ölçüde ilişkilendirilebileceğini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırma Ankara'da eğitim dili İngilizce olan bir vakıf üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları 102 İngilizce-Fransızca Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisidir (%65 kadın, %33 erkek, %2 diğer). Çok değişkenli korelasyon analizi, öğrencilerin kişilik özellikleri arasından sadece uyumluluk özelliğinin öğrencilerin duyuşsal ve sosyal öğrenme stratejileriyle pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, algılanan özerklik desteği hem duyuşsal hem de sosyal öğrenme stratejileriyle ilişkilendirilmiştir. Hiyerarşik regresyon analizine göre öğrencilerin kişilik özellikleri ve de algılanan özerklik desteğinin öğrenme stratejileri üzerindeki belirleyiciliği incelendiğinde yalnızca algılanan özerklik desteğinin duyuşsal öğrenme stratejilerini pozitif bir şekilde yordadığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, uyumluluk kişilik özelliği ve algılanan özerklik desteği, öğrencilerin sosyal öğrenme stratejilerini pozitif olarak yordamıştır. Duyuşsal ve sosyal öğrenme stratejilerini geliştirmek için öğrencilerde özerklik desteğinin önemi, çalışmanın çıkarımları bölümünde eğitim programları ve öğretim kapsamında vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate to what extent the personality traits and perceived teacher autonomy support of university students related to their preferred affective and social language learning strategies. The study was carried out at an English-speaking private university in Ankara. The participants of the study were 102 students (65% female, 33% male, 2% other) studying Translation and Interpretation in English and French. Bivariate correlation analysis revealed that among students' personality traits only agreeableness was positively related to students' affective and social learning strategies. Furthermore, perceived-autonomy support was correlated to both affective and social learning strategies. According to hierarchical regression analysis, only perceived-autonomy support predicted affective learning strategies when both personality traits and perceived-autonomy support were considered as predictors. However, agreeableness personality trait and perceived-autonomy support both positively predicted students' social learning strategies. The importance of students' autonomy support for enhancing affective and social learning strategies is highlighted in the implications of the study for curriculum and instruction.