Animasyon sinemada biçim ve içerik olarak ölüm kavramının temsili ve bir film uygulaması
Representation of the concept of death as form and content in animation cinema and a film application
- Tez No: 711318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TAŞ ALİCENAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon Sinema, Ölüm Kavramı, Biçim, İçerik, Animation Cinema, Concept of Death, Form, Content
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ölüm hayatımızın bir parçasıdır. Hayatımız, ölümlü olduğumuz için anlam kazanmaktadır. Herkes için aynı duyguları hissettiren bir kavram değildir. Bir son olduğu kadar, bir başlangıç, hatta ölümsüzlüğe atılan bir adım olarak da ifade edilmektedir. Ölüm sinemanın da büyük ölçüde ele aldığı ve işlediği bir kavramdır. Ölüm konu olarak sinemada her zaman vardır. Sinemanın ölüme yaklaşımı, hikayenin gelişimine katkı sağlamak amacıyla, içeriğe dahil edilmesiyle oluşmaktadır. Sinema ile paralel olarak animasyon sinema da, hikayelerine gerçekçilik katmak amacıyla ölüm kavramını değişik şekillerde ele alarak izleyiciye sunmaktadır. Bu çalışmada, çocuklara yönelik yapılan animasyon sinemada, ölüm kavramının biçim ve içeriğe nasıl yansıtıldığı araştırılarak,“Coco”(2017) animasyon filmi üzerinden incelenecektir. Ardından ölüm kavramının biçim ve içeriğe yansıdığı 1 dakikalık“Geri Dönüşüm”isimli bir animasyon film uygulaması gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Death is a part of our lives. Our life is meaningful because we are mortal. It is not a concept that makes everyone feel the same. It is expressed as an end as well as a beginning, even a step towards immortality. As death is in our life, the cinema also broadly discussed and worked on it. Death as a subject is always present in cinema. Cinema's approach to death is formed by its inclusion in the content in order to contribute to the development of the story. In parallel with cinema, animated films also present the audience with a different approach to the concept of death in order to add realism to their stories. In this study, how the concept of death is reflected in form and content in the animation cinema for children will be investigated, and will be examined through the animated film“Coco”(2017). Then, a 1-minute animated film called“Reversible”will be realized in which the concept of death is reflected in form and content.