Bir kolluk teşkilatı olarak belediye zabıtasının görevleri, yetkileri ve etkinliği: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği
Duties, authorities and effectiveness of the municipal council as a law enforcement: Case of Gaziantep Metropolitan Municipality
- Tez No: 711372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye, Zabıta, Kolluk, Denetim, Municipality, Police, Law enforcement, Control mechanism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Yerel yönetim politikalarının etkin olarak uygulanması ve bu aşamada hizmet sunumlarının tam, zamanında ve etkin olarak yapılabilmesinde önemli bir yere sahip olan belediye zabıtası, beldenin düzenini muhafaza eden, belde halkının esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan özel kolluk teşkilatıdır. Yerel yönetim birimlerinin toplum ile etkileşiminde ortaya çıkan sorunların çözümü aşamasında ise denetim ve kontrol mekanizması olan belediye zabıtasına büyük görevler düşmektedir. Belediye Zabıta Yönetmeliği başta olmak üzere ilgili mevzuatla verilen görevleri yürüten belediye zabıtası, özlük haklarındaki iyileştirme beklentileri bir yana, birçok alanda görev, yetki ve sorumluluklarından kaynaklanan belirsizlikler ile karşılaşmaktadır. Bu belirsizlikler, iş ve işlemlerin çoğu zaman dava konusu edilmesine ve mahkeme kararı ile durdurulmasına sebebiyet vermektedir. Belediye zabıtasınca etkin denetim mekanizmasının tesis edilmesi, görev yetki ve sorumluluklarının yasal zemini sağlamlaştırılmış ve sınırları net olarak belirlenmiş teşkilat yapısına kavuşturulması ile mümkündür. Bu tezde, belediye zabıtası görevlerin tam, zamanında ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi aşamasında karşılaşılan sorunlar ele alınmış ve bu sorunlara yönelik olası çözüm önerileri bilimsel veriler ışığında incelenmiştir. Bu vesileyle yerel yönetimlerde hizmet sunumlarının daha kaliteli, etkin ve sürdürülebilir standartlara eriştirilebilmesi maksadıyla belediye zabıta hizmetlerinin iyileştirilmesinde gerekli görülen bulgular elde edilmiştir. Tezin birinci bölümünde belediye teşkilatı ve kolluk hizmetleri üzerinde durulmuş, belediye organları ve kuruluşları incelenmiştir. İkinci bölümde belediye zabıta teşkilatı ve görevleri, tarihçesi, görev yetki ve sorumlulukları, atama ve özlük haklarına ilişkin konular ile diğer ülkelerdeki belediye kolluk teşkilatlarının yapısı, görev, yetki ve sorumluluklar bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Zabıtası görevlerinin tam, zamanında ve etkin bir şekilde yerine getirilmesinde karşılaşılan sorunlar ve olası çözüm önerilerine dair bulgular görev, yetki ve sorumluluk bakımından incelenerek çözüm önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Municipality police, which has an important role in implementing the local government policies and accessibility of the services efficiently and on time, are the law enforcement officers keeping the order of the town, protecting the welfare, health and peace of the public and implement the decisions taken by the authorized bodies of these purposes. The municipality officer, which is inspection and control mechanism, has a lot of things to do with the solving problems that arises from the interaction between local government agencies and the society. Starting with the Regulation of Municipality Officers, the municipal police carrying out the related duties given by the relevant legislation are faced with uncertainties arising from their duties, powers, and responsibilities, apart from their expectations for improvement in their personal rights. These uncertainties often ends up with the lawsuits of business and transactions and causes them to be stopped by the court decision. Providing the municipality police with effective control mechanism is possible through consolidating the legal basis of their duties, responsibilities, and clearly defined boundaries of the organization. Throughout this thesis, the problems popping up at the stage of performing a duty on time and efficiently by the municipal police, and the possible solutions are examined with the lights of scientific data. For this purpose, the findings have been obtained that it is necessary to improve the municipal services to teach a higher quality, effective and sustainable standards. First section the thesis focuses on the municipal organization and law enforcement agency and the municipal bodies and establishments have been investigated. Second section focuses on the municipality police organization and its duties, history, authorities and responsibilities, appointments and personal rights with a comparison to that of the other countries. The third section put emphasis on the problems and potential solutions of the Gaziantep Metropolitan Municipality police in terms of their duty, authority and responsibility.