Analysis of factors affecting refugee learners' attitudes towards learning languages: (A case study)
Öğrenci sığınmacıların dil öğrenmeye yönelik tutumlarını etkileyen faktörlerin analizi (Olgu çalışması)
  1. Tez No: 711463
  2. Yazar: MAHMOUD DALLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteciler, faktörler, tutumlar, dil öğrenimi, engeller, faydalar, Syrian refugees, factors, attitudes, language learning, obstacles, benefits
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyanın yaşadığı sürekli çatışmalar ve artan yerinden edilme dalgaları ile mültecilerin istikrara olan ihtiyacı artmaktadır. Söz konusu hedefi gerçekleştirmeye yardımcı olacak önemli faktörlerden biri, yerel ve uluslararası düzeyde kapılar açabilecek olan dil öğrenmedir. Bu çalışma, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de dil öğrenmeye yönelik tutumlarını araştırılması ve Suriyelilerin gözünden bu konuya zengin bir bakış açısı getirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, 2011 yılında Suriye iç savaşının başlamasından bu yana yaklaşık 450.407 Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep şehrinde yürütülmüştür. Bu betimleyici çalışma, araştırma sorularını yanıtlamak için karma yöntem yaklaşımına dayanmaktadır. Nicel veriler için 18-45 yaş arası 399 katılımcıya anket uygulanmıştır. Nitel veriler için 15 katılımcı ile bir dizi açık uçlu soru içeren yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ardından toplanan veriler IBM SPSS 23 yardımıyla analiz edilmiştir. Nicel ve nitel olarak toplanan verilerin analiz sonuçları, Suriyelilerin İngilizce dil becerilerinin Türkiye'de kaldıkları süre boyunca Türkçe dili becerilerinin aksine bir gelişme göstermediğini, ancak genel olarak her iki dilde de yeterliliklerinin düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sonuçlar, Suriyelilerin dil öğrenmedeki en büyük engelleri olarak zaman ve uygulama fırsatlarının eksikliğini ön plana çıkarmıştır. Dahası, katılımcılar mevcut kurslarla ilgili görüşlerini ifade etmişler, ihtiyaçlarına ve seviyelerine göre özel olarak hazırlanmış eğitimlere ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar, kendilerine göre iş ve eğitim fırsatlarının yanı sıra daha iyi entegrasyonu da içeren dil öğreniminin avantajlarına yönelik katılımcıların görüşleriyle sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the continuous conflicts and increasing waves of displacement the world is experiencing, refugees' necessity for stability grows. A significant factor to help fulfill this objective is learning languages, as they can open doors on the local and international levels. This study aims to investigate Syrian refugees' attitudes towards language learning in Turkey, offering a thorough description of this issue from the eyes of Syrians themselves. The study is conducted in Gaziantep city, south of Turkey, which hosts almost 450,407 Syrians since the beginning of the Syrian conflict in 2011. This descriptive study is based on a mixed-method approach in order to answer the research questions. For quantitative data, 399 participants between 18-45 filled a questionnaire specially designed for this study. For qualitative data, semi-structured interviews with a set of open-ended questions were conducted with 15 participants. Subsequently, the collected data was analyzed with the assistance of IBM SPSS 23. The analysis results of the quantitative and qualitative collected data demonstrated that Syrians' English language skills did not witness an improvement during their residency in Turkey, contrary to their Turkish skills; however, their overall proficiency in both languages is low. Besides, the results highlighted time and lack of practice opportunities as Syrians' most significant obstacles in learning languages. Moreover, the participants shared their opinions regarding the available courses and mentioned their need for tailored courses to meet their needs and levels. The results were concluded with the participants' views in terms of the way they see the advantages of learning languages which, according to them, included better integration as well as job and education opportunities.