Kredi kartı tutumu ve kompulsif satın alma ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama
Credit card attitude and compulsive purchasing relationship: Case study on university students
- Tez No: 711564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi kartı, kredi kartı türleri, satınalma davranışları, kompulsif satınalma davranışı. 2020, 96 Sayfa, Credit card, credit card types, purchasing behavior, compulsive purchasing behavior. 2020, 96 Page
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son yıllarda üretim hızında ve para arzındaki yükseliş ile birlikte dünyada tüketim kültürü denilen bir kavram ortaya çıkmış ve her birey sadece ihtiyacı olan ürün ve hizmetin dışında tüketmek, tüketerek kendini varetmek için satınalma girişiminde bulunmuştur. Bankacılık sektöründeki artan rekabet ortamı, yoğun pazar ve pazar payı oluşturma çabaları sonucunda kredi kartı kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte öğrenciler arasında da kredi kartı kullanımı yaygın bir hale gelmiştir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin kredi kartı kullanım alışkanlıklarının belirlenmesidir. Üniversite öğrencilerinin sahip olduğu kredi kartlarının onların tüketim davranışlarını üzerine etkisi, para idaresi ve tutumlarına etkisi, kredi kartı kullanımı sonucu yaşadıkları tüm sorunların tespiti ve bilinçlilik durumlarının belirlenmesine yönelik yapılan bu çalışmada, nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada anket uygulaması yapılmış ve verilerin analizinde IBM SPSS 25.0 programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: In recent years, with the increase in production speed and money supply, a concept called consumption culture has emerged in the world, and each individual has attempted to purchase in order to consume itself outside of the product and service it needs. The use of credit cards has become widespread as a result of the increasing competitive environment in the banking sector, efforts to create intensive markets and market shares. With these developments, the use of credit cards has become common among students. The aim of the study is to determine the credit card usage habits of university students. Quantitative research method was applied in this study, which was conducted to determine the effects of credit cards owned by university students on their consumption behavior, money management and attitudes, to detect all the problems they experience as a result of using credit cards, and to determine their awareness. In the study, a questionnaire was applied and SPSS program was used to analyze the data.