Hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumu ile öğrenmeye yönelik inançları arasındaki ilişki
The relationship between nurses' attitudes towards evidence-based nursing and beliefs towards learning
- Tez No: 711573
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kanıta Dayalı Hemşirelik, Öğrenmeye Yönelik İnanç, Kanıta Dayalı Tutum, Öğrenme İnancı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumu ile öğrenmeye yönelik inançları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; İstanbul Avrupa yakasında bulunan, büyük ölçekli eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan hemşireler (N:4200 hemşire), örneklem grubunu evreni bilinen örneklem hesaplama yöntemiyle belirlenen 352 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler“Bilgi Formu”,“Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ)”ve“Öğrenmeye Yönelik İnanç Ölçeği (ÖYİÖ)”ile toplanmıştır. Araştırma analizinde yüzde, minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma analizleri, iç tutarlılık analizi (cronbach α ), verilerinin normal dağılımında varyans katsayısı analizi ve Shapiro-Wilk testi, parametrik ve nonparametrik analiz yöntemleri, Student t testi, Tek yönlü varyans analizi testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p˂0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; hemşirelerin yaş ortalamasının 26,89±4,61 yıl, çoğunlukla kadın (%78,0) ve lisans mezunu (%79,7), 2-5 yıl (%40,0) deneyimlerinin olduğu, servis hemşiresi (%81,7) olarak çalıştıkları, kanıta dayalı hemşireliğe yönelik eğitim almadıkları (%84,2) ve hemşirelik uygulamalarında en sık (%93,5) okulda edindikleri bilgilerden yararlandıkları bulunmuştur. Hemşireler KDHYTÖ'den ortalama 55,69±8,14 puan almıştır. Bu sonuç hemşirelerin KDHYT'lerinin olumlu olduğunu ancak, daha da geliştirilebileceğini göstermiştir. Hemşireler, ÖYİÖ'den ortalama 120,88±13,17 puan almışlardır, öğrenme inançlarından en yüksek puanın (43,94±5,80) sosyal yapılandırmacılık alt boyutunda olduğu bulunmuştur. Bu sonuç hemşirelerin öğrenmede sosyal etkileşimle öğrenildiğine inandıklarını, öğrenmede etkileşim ile uygulamayı önemli bulduklarını göstermiştir. Hemşirelerin KDHYT'lerini cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, çalıştığı kurum, çalışma süresi, görevi ve kanıta dayalı hemşirelik eğitimi alma durumunun, ÖYİ'lerini cinsiyet, görev ve çalıştığı kurumun etkilediği bulunmuştur. Hemşirelerin KDHYT ile ÖYİ arasında inanç ve beklentiler, kanıta dayalı uygulama niyeti ve hemşirelikle ilgili duygular alt boyutları arasında zayıf ve pozitif yönde, ÖYİÖ radikal yapılandırmacı alt boyutu ile KDHYTÖ ve ölçek alt boyutları arasında negatif yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin KDHYT'lerinin geliştirilmesine ilişkin eğitimlerin yapılması ve bu eğitimlerin sosyal yapılandırmacı yaklaşıma dayalı gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted for the purpose of analyzing the relationship between nurses' attitudes towards evidence-based nursing and their beliefs towards learning. The universe of the research consisted of nurses who work at the large-scale training and research hospitals located in the European side of Istanbul (N:4200 nurses), and its research sample consisted of 352 nurses whose universe was determined with the known sample method. In the research, the data were collected with the“Information Form,”“Attitude Towards Evidence-Based Nursing Scale”(ATEBNS), and“Belief Scale Towards Learning”(BSTL). The percentage, minimum, maximum, average, and standard deviation analyses, and internal consistency analysis (cronbach α) were used in the research analysis, whereas variation coefficient analysis, and Shapiro-Wilk test, parametric and non-parametric analysis methods, Student-t test, and one-way variance analysis test were used in the normal distribution of the data.