Geçici koruma statüsündeki sığınmacıların istihdamında örgütsel sosyalizasyon sorunları: İnegöl imalat işletmeleri örneği
Organizational socialization problems in the employment of asylum-seekers in temporary protection status: An example of Inegol manufacturing enterprises
- Tez No: 711619
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HALİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacılar, İstihdam Sorunu, Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Uyum, Sosyalleşme Taktikleri, Asylum seekers, Employment Problem, Organizational Socialization, Organizational Cohesion, Socialization Tactics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacıların istihdamında yaşanan örgütsel sosyalizasyon sorunlarını incelemektir. Araştırmada ayrıca sığınmacıların sosyalizasyonu için kullanılan örgütsel sosyalizasyon taktiklerinin neler olduğunu incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri; sığınmacılar, sığınmacılar ile aynı ortamda çalışan Türk vatandaşları ve Türk işverenler/yöneticilerden toplanmıştır. Katılımcıların görüşlerini derinlemesine araştırmak ve örtük bilgiyi açığa çıkarabilmek için araştırma, nitel araştırma yöntemi olarak tasarlanmıştır. Güncel bir durumun değerlendirilmesi amaçlandığı için araştırmada nitel araştırma desenlerinden“durum çalışması (örnek olay)”deseni tercih edilmiştir. Bunda mevcut durumun devam ediyor olmasının ve analiz birimi haline getirilmesinin mümkün olması söz konusu tercihte etkili olmuştur. Araştırmanın örneklemi nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan“amaçlı örnekleme”tekniğine göre belirlenmiştir. Araştırmanın verileri İnegöl'de bulunan Hamza Bey OSB, Ağaç işleri ihtisas OSB, Yenice OSB ve İnegöl OSB'de bulunan 13 firmada çalışan katılımcılardan toplanmıştır. Verilerin analizinde“betimsel analiz ve nitel içerik analizi”tekniğinden yararlanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde ve çözümlenmesinde MAXQDA Analytics Pro 2020 programı kullanılmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre sığınmacıların karşılaştıkları örgütsel sosyalizasyon sorunları;“iletişim sorunu”,“iş disiplini sorunu”,“sosyal uyum sorunu”ve“çalışma izinlerinin olmayışı”sorunu kategorileri etrafında toplandığı tespit edilmiştir. Sığınmacılar, yaşadıkları örgütsel sosyalizasyon sorunlarını;“kişiler arası ilişkiler sorunu”,“işin yapısı ve işleyişi sorunu”,“iletişim sorunu”,“önyargılı davranışlar sorunu”ve“güven sorunu”olarak belirtmişlerdir. Türk vatandaşı iş görenlerin bakış açısından sığınmacıların yaşadıkları örgütsel sosyalizasyon sorunları ise“iletişim sorunu”,“işin yapısı ve işleyişi sorunu”ve“kişilerarası ilişkiler sorunu”dur. Katılımcı grubun ifadelerinden örgütsel sosyalizasyon sorunlarına karşı kullanılan taktiklerin;“bireysel taktikler”,“kurumsal taktikler”ve“yetersiz sosyalizasyon taktikleri”olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the organizational socialization problems experienced in the employment of Syrian refugees under temporary protection status. The research also aimed to examine the organizational socialization tactics used for the socialization of asylum seekers. The data of the research; asylum seekers were collected from Turkish citizens and Turkish employers/managers working in the same environment with asylum seekers.The research was designed as a qualitative research method to investigate the participants' views in-depth and reveal tacit knowledge. Since it is aimed to evaluate a current situation, the“case study”design, one of the qualitative research designs, was preferred in the research.. The fact that the current situation continues and it is possible to turn it into an analysis unit has been effective in this choice. The study sample was determined according to the“purposive sampling”technique, which is frequently used in qualitative research. The research data were collected from the participants working in 13 companies located in Hamza Bey OIZ, Ağaçişleri İhtisas OIZ, Yenice OIZ and İnegöl OIZ. The“descriptive analysis and qualitative content analysis”technique was used in the data analysis. The MAXQDA Analytics Pro 2020 program was used to analyze and analyze the data. According to the findings obtained from the analysis of the data, organizational socialization problems faced by asylum seekers; It has been determined that are grouped around the categories of“communication problem,”“work discipline problem,”“social adaptation problem,”and“lack of work permits.”Asylum seekers, their organizational socialization problems; They stated it as“interpersonal relations problem”,“job structure and functioning problem”,“communication problem,”“biased behavior problem”and“trust problem.”From the point of view of Turkish citizens employees, the organizational socialization problems experienced by asylum seekers are“communication problem”,“work structure and functioning problem”and“interpersonal relations problem”. From the statements of the participant group on the tactics they use against organizational socialization problems; It has been understood that there are“individual tactics”,“institutional tactics”and“inadequate socialization tactics”.