İslam'da dua
Pray in Islam
  1. Tez No: 711652
  2. Yazar: YAKUP ELHÜSEYNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAFET ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Dua, Kur'an, Hadis, Tasavvuf, Dinler Tarihi, Islam, prayer, supplication, Qur'an, Hadith, Tasavvuf, History of Religions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsanoğlunun yaradılışından günümüze kadar beşerin tabii bir ihtiyacı olan ve varlığı tarih boyunca hep devam eden dua, sonsuz kudret sahibi Yaratıcı'nın kulunu kendisine yöneltmesi, acziyetini hissettirmesi, kendisine olan ihtiyacı göstermesi açısından önemli bir olgudur. Bütün ilahi dinlerde olduğu gibi İslam Dini için de dua ana ibadet şubelerindendir. İnsanoğluna bütün konularda rehber olan Kur'an-ı Kerim dua konusunda da geniş bir yol göstermektedir. İslam'ın temelinin dua olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu dinin rehberi olan Hazret-i Peygamber'in de her hareketinde, ibadetinde dua önemli bir yer tutmalıydı. Onu kendisine rehber kabul eden ve mümin bir kul olmak isteyen onun takipçileri acaba duayı nasıl ele almışlar ve uygulamışlardı?“İslam'da Dua”üzerine yaptığımız bu çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı ve önemi, yöntemi, yapılan çalışmanın kaynakları ve sınırlılıkları üzerinde durulmuştur. Bu çalışma İslam Dini açısından duanın önemini ortaya koymak için yola çıkmış, kendisine Kur'an-ı Kerim'i ve İslam'ın ana kaynaklarını temel alarak duanın tanımı, Kur'an'da dua, Hz. Peygamber'den önceki peygamber duaları, Peygamber Efendimiz'in duaları, duada tevessül, İslam büyüklerinin duaları konularını incelemeye ve onları tahlil etmeye gayret etmiştir. Geniş bir dua literatürünü de vermeye çalışan bu tez, dokümantasyon ve derlenen verilerin sentezi yöntemlerini izlemiştir.
Özet (Çeviri)
Supplication, which has been existent from the creation of mankind until our contemporary day, is a means for the Creator to guide his servants, remind them about their impotence whilst acknowledging their dependence on him. In Islam, similar to other divine religions, supplication is a very important form of worship. The Noble Quran, which was sent as a guide for mankind regarding all topics, has vastly emphasized the importance of supplication. When considering supplication as one of Islam's fundementals, the religion's representative Prophet Muhammad's actions and worship have been vastly influenced by it. So how have his followers and those who wish to be true believers approach this fundemental and practice it? The entry“Supplication in Islam”consists of three core components and a conclusion. The introduction explores the research's purpose and significance, whilst presenting evidential proof of the studies conducted and acknowledging its limitations. This study aims to identify and analyze supplication as mentioned in the holy Qur'an, by previous prophets before Islam's arrival, by the beloved prophet Muhammad and respectable Islamic saints and scholars. The study will also discuss intercession within supplication and its significance. This thesis aims to provide a broad and varying literature of supplications, documentation and synthesis'.