Hemşirelerde nomofobi ile sosyal iyilik hali arasındaki ilişki
The relationship between nomophobia and social well-being in nurses
- Tez No: 711718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE SARIKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nomofobi, Sosyal İyilik Hali
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
AMAÇ: Bu araştırma hemşirelerin nomofobi (akıllı telefondan yoksun kalma korkusu) düzeyleri ile sosyal iyilik hali arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, Ankara'daki bir devlet hastanesinde Şubat 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma 285 hemşire ile yapılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Nomofobi Ölçeği”ve“Sosyal İyilik Hali Ölçeği-Sağlık Çalışanları Versiyonu”ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11.5 programından faydalanılmıştır. Tanımlayıcı olarak nicel değişkenler için ortalama±standart sapma ve ortanca (minimum-maksimum), kesikli değişkenler için yüzde kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. BULGULAR: Araştırmada hemşirelerin nomofobi düzeylerinin (77,65±25,76) ve sosyal iyilik hali düzeylerinin (112,67±20,73) ortalama değerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerde nomofobi düzeyleri ile sosyal iyilik hali düzeyleri arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.“Sosyal Kabul”alt boyut puan ortalaması ile“Çevrimiçi Bağlantıyı Kaybetme”alt boyut puan ortalaması arasında negatif yönlü düşük ama istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (r=-0,127 p=0,032).“Güven Duyma”alt boyutu puan ortalaması ile“Nomofobi Ölçeği”toplam puanı arasında negatif yönlü düşük ama istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (r=-0,132 p=0,026). Hemşirelerin sosyal iyilik hali ile Çevrimiçi Bağlantıyı Kaybetme alt boyutu arasında negatif yönlü düşük ama istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (r=-0,116 p=0,050). SONUÇ: Araştırmaya katılan hemşirelerin sosyal iyilik hali düzeyleri arttıkça nomofobi düzeyleri azalmaktadır. Hemşirelerin nomofobi düzeyi cinsiyet, akıllı telefon kullanma süresi, akıllı telefonunu sosyal medya ve dizi/video izleme için kullanma durumuna göre değişmektedir. Akıllı telefonu kullanma zamanı ve amaçlarına göre sosyal iyilik hali değişmemektedir. Diğer yandan evli olan hemşirelerin sosyal iyilik hali düzeylerinin bekar olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yalnızca medeni durumun sosyal iyilik halini etkilediği belirlenmiştir. Hemşirelerin nomofobi düzeyini azaltmaya ve sosyal iyilik halini artırmaya yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This research was conducted to determine the relationship between nurses' nomophobia (fear of being deprived of a smartphone) levels and their social well-being and the factors affecting this relationship. MATERIALS AND METHODS: This descriptive study was conducted between February 2020 and February 2021 in a public hospital in Ankara. The research was conducted with 285 nurses. Data were collected using the“Personal Information Form”,“The Nomophobia Questionnaire (NMP-Q)”and“Social Well Being Scale-Healthcare Professionals Version”. Statistical analyzes were obtained using SPSS 11.5 program. In the descriptive study, mean±standard deviation and median (minimum-maximum) were used for quantitative variables, and percentage was used for discrete variables.