Down sendromu taramasında kullanılan birinci ve ikinci trimester maternal serum belirteçlerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkisi
First and second trimester maternal serum down syndrome markers and adverse pregnancy outcomes
- Tez No: 711733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: AFP, hCG, PAPP-A, fetal gelişim kısıtlılığı, intrauterin fetal ölüm, oligohidramnios, preeklampsi, uE3, AFP, hCG, PAPP-A, fetal growth retardation, oligohydramnios, preeclampsia, uE3
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Down sendromu taramasında kullanılan ilk trimester maternal serum PAPP-A ve serbest β-hCG düzeyleri ile ikinci trimester AFP, hCG ve uE3 düzeylerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2009 ve Ocak 2010 arasında S. B. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine doğum amacıyla başvuran ve ilk trimester veya ikinci trimester tarama testleri ve rutin takipleri yapılmış 213 gebelik incelendi. Preeklampsi, fetal gelişim kısıtlılığı, intrauterin fetal ölüm ve oligohidramnios gelişen gebelerde birinci trimester PAPP-A ve serbest β- hCG düzeyleri ile ikinci trimester AFP, hCG ve uE3 MoM değerleri; komplikasyon gelişmeyen gebelerin maternal serum belirteçleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: 0.4 MoM altında PAPP-A düzeyleri preeklampsi ve fetal gelişim kısıtlılığı ile ilşkili bulundu. 2.5 MoM üzerinde AFP düzeyleri çalışmada incelenen tüm gebelik komplikasyonları ile ilişkili bulundu. 0.5 MoM altında uE3 seviyeleri preeklampsi ile ilişkili bulunurken, 3 MoM üzeri 2. trimester hCG düzeyleri fetal gelişim kısıtlılığı ile ilişkili bulundu. 0.5 MoM altında 1. trimester serbest hCG düzeyleri ile hiçbir gebelik komplikasyonu arasında ilişkili saptanmadı. Sonuç: Down sendromu taramasında kullanılan serum belirteçleri ile gebelik komplikasyonları arasında anlamlı ilişkiler vardır; ancak, gebelik komplikasyonlarını öngörmedeki düşük sensitivite ve pozitif prediktif değerlerinden dolayı bu parametrelerin komplikasyonları taramadaki etkinlikleri zayıftır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the relationship between first and second trimester maternal serum analytes used in the screening of Down syndrome and pregnancy complications. Materials and Methods: Two hundred and thirteen pregnant women admitted to the Göztepe Training and Research Hospital for delivery between July 2009 and January 2010 who had undergone first or second trimester screening for Down syndrome were included into the study. First trimester maternal serum levels of PAPP-A and free hCG or second trimester maternal serum levels of AFP, hCG and uE3 were compared between pregnancies complicated with preeclampsia, intrauterine growth retardation, intrauterine fetal death or oligohydramnios and maternal serum analyte levels of uncomplicated pregnancies. Results: PAPP-A levels lower than 0.4 MoMs were associated with an increased risk of preeclampsia and fetal growth retardation. AFP levels over 2.5 MoMs were associated with all of the adverse outcomes evaluated in the study including preeclampsia, fetal growth retardation, intrauterine fetal demise and oligohydramnios. While decreased levels of uE3 of less than 0.5 MoM were found to be associated with an increased incidence of preeclampsia, elevated second trimester hCG levels over 3.0 MoMs were associated with fetal growth retardation. No significant relationship could be established between low first trimester free hCG levels (less than 0.5 MoMs) and any of the adverse outcomes. Conclusion: There are significant associations between first and second trimester maternal serum Down syndrome analytes and adverse pregnancy outcomes. However, due to their low sensitivity and positive predictive values, these analytes are not proven to be effective in the screening of adverse pregnancy outcomes.