Yatırım araçlarındaki getiri farklılıklarının incelenmesi (2010-2019)
Examination of yield differences in investment instruments (2010-2019)
- Tez No: 711755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Döviz, Altın, Borsa, Trend Analizi. 2020, 80 sayfa, Investment, Foreign Exchange, Gold, Stock Exchange, Trend Analysis 2020, 80 Pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yatırımcılar tasarruflarını değerlendirmek için çeşitli yatırım araçlarını tercih etmektedir. Yatırım araçları riske duyarlı olduğu için yatırımcılar risk ve getiri algılarına göre yatırım araçlarını tercih etmektedir. Yatırım araçlarını sadece bireysel yatırımcılar değil kurumsal yatırımcılarda tercih etmektedir. Bu nedenle yatırım yapmak bilgi ve deneyim istemektedir. Yatırımcılar risk ve getiri dengesine göre yatırım kararını vermektedir. Hisse senedi, tahvil, bono, yatırım fonu, döviz, vadeli mevduat, altın gibi çeşitli finansal varlıklar yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Çalışmanın amacı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarının getirilerinin tespit edilmesidir. Bunun için 2010-2019 dönemine ait 10 yıllık veriler kullanılmaktadır. Çalışmada kullanılan değişkenler Amerikan doları, Euro, altın, BİST 100 endeksi ve faiz oranıdır. Yatırım araçlarının fiyatlarındaki değişim yüzde yöntemi ile analiz edilmiştir. Getirilerin daha iyi anlaşılması için trend analizi yapılmıştır. 10 yıllık dönemde yatırım araçlarının farklı düzeyde getirisi olmuştur. En çok kazandıran altın olup %405 oranında kazandırmıştır. Altından sonra %297 oran ile en çok kazandıran Amerikan dolarıdır. Diğer bir yabancı para birimi olan Euro yatırımcısına %213 oranında kazandırmıştır. Riski seven yatırımcılar ise BİST 100 endeksine göre ortalama %109 oranında kazanmışlardır.
Özet (Çeviri)
Abstract: Investors prefer various investment tools to utilize their savings. Since investment instruments are sensitive to risk, investors prefer investment instruments based on their risk and return perceptions. It prefers investment instruments not only by individual investors but also by institutional investors. Therefore, investing requires knowledge and experience. Investors make their investment decisions according to the risk and return balance. Various financial assets such as stocks, bonds, bonds, mutual funds, foreign currency, time deposits, gold can be preferred by investors. The aim of the study is to determine the returns of the most preferred investment tools by investors. For this purpose, 10-year data for the period 2010-2019 are used. The variables used in the study are US dollar, Euro, gold, BIST 100 index and interest rate. The change in the prices of investment instruments has analyzed by the percentage method. Trend analysis has been made to better understand the returns. In the 10-year period, each investment instrument has a different return. Gold is the most profitable and it has earned 405%. After gold, it is the US dollar that earns the most with 297%. Another foreign currency, Euro, has earned its investors 213%. Risk-loving investors, on the other hand, have earned an average of 109% according to the BIST 100 index.