Posthümanist bir bakışla sanat olarak bilgisayar oyunları
Video games as art with a posthumanist perspective
- Tez No: 711810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRTEZA FİDAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Fine Arts, Art History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Posthümanizm, oyun sanatı, insanmerkezcilik, dijital oyunlar, yeni medya, Posthumanism, gameart, anthropocentrism, video games, new media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışması insan kavramını yeniden tartışmaya açan bir düşünce akımı olan Posthümanizm'i merceğinde tutarak bilgisayar oyunlarını medyum olarak kullanan sanat işlerini ve bilgisayar oyunları dünyasındaki hakim estetik anlayışını incelemektedir. Tez boyunca oyun kavramı kültürel yönden açıklanacak, bilgisayar oyunu endüstrisinin nasıl olup da çağdaş sanat ile yollarının kesiştiği ortaya koyulacaktır. Bu kesişim yepyeni düşünsel ve pratik alanlar açmaktadır. Sanat, oyun teknolojisi ve felsefe üçgeninde yaşanan bu değişimler örnekler üzerinden incelenecek, çağdaş sanat felsefesi ve Posthümanist teorilerden referanslar ile pekiştirilecektir. Tez içinde ilk öncelikle oyun kavramı antropolojik yönden araştırılacak, ardından dijital oyun sektörü“insanı temsil eden değerler”göz önünde bulundurularak incelenecektir. Ardından oyun dünyasındaki estetik unsurlar Posthümanist düşünce ışığında incelenecek, insanmerkezcil anlatıların dışında kalan hikayeler, karakterler, tasarımlar ve oyun modellerinin vadettiği potansiyel değerlendirilecektir. Son bölümde ise oyun sanatı türünün örnekleri incelenecektir. Oyunların estetik ve politik eylem alanlarına dönüşmesinin beden felsefesi açısından ne anlama geldiği tartışılacaktır. Bu tartışma, oyun ortamlarında performans yapan sanatçılar, insanlığa dair hiçbir söylem içermeyen sanat oyunları ve dijital mekanlarda yapılan yürüyüşler gibi konular üzerinden ilerleyecektir. Araştırma boyunca Posthümanist düşünceyi destekleyen sosyoloji ve felsefe alanlarında çalışan düşünürler bize rehber olacaktır. Tezin asıl hedefi, insan ve makine ilişkileri dönüşürken oyun sanatının kilit bir öneme sahip olduğuna dikkat çekmektir. İnsan ve algoritma teknolojileri arasındaki mesafe gün geçtikçe yakınlaşmakta,“nesne”ve“canlılık”kavramları yeniden tartışılmaktadır. Dijital oyunların bu süreçte büyük bir etken güç olduğu görülmektedir. Bu tez çalışması, sanat ve oyun dünyasında yaşanan yeni üretimlerin gelecekte dokunabileceği noktalara dikkat çekebilmek, sanatın ve dijital medyanın deneysel alanlarını keşfetmek amacıyla yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes works of art which use the computer games as a medium and the dominant sense of aesthetics in the world of computer games through the lens of Posthumanism, a school of thought which reopens the concept of“human”into discussion. Throughout the thesis the concept of game will be explained from a cultural point of view and the intersections between video game industry and contemporary art will be revealed. This intersection opens up brand new theoretical and practical spaces. These changes experienced within the triad of art, game technologies and philosophy will be analyzed with examples and will be further supported with references to the contemporary philosophy of art and the Posthumanist theory. In the thesis, the concept of game will be examined from an anthropological point of view and then the digital game market will be analyzed while taking the“values which represent humanity”into consideration. Afterwards, the aesthetic elements of the gaming world will be analyzed with a Posthumanist point of view and the potential of the narratives, characters, designs and game models outside of the human centric approach will be evaluated. In the last chapter, some examples to the genre of art game will be examined and the significance of games becoming spaces of aesthetic and political action in the philosophy of the body will be discussed. This discussion will be carried out through topics such as artists performing in the game settings, art games which do not contain any human-related discourse and marches organized in digital spaces. Throughout the research, philosophers and sociologists who advocate the Posthumanist school of thought will be referred to for guidance. The actual aim of the thesis is to bring attention to the key role game art plays during this transformative era of human and machine relationships. As the distance between human and the algorithm technologies closes with each passing day, the concepts of“object”and“aliveness”are being opened up to discussion. Digital games are discernibly a strong driving power in this process. This thesis was written to bring attention to the future points new works produced in the art and gaming world can touch and to explore the experimental areas of art and digital media.