Lojistik sektöründe operasyonel yönetişimin yatay işbirliği etkinliğine etkisi; işbirliği taahhüdünün aracı, organizasyonel karmaşıklığın düzenleyici rolü
The effect of operational governance on horizontal collaboration effectiveness in the logistics sector; mediation collaboration commitment, moderation role of organizational complexity
  1. Tez No: 711811
  2. Yazar: ABDULLAH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik yatay işbirliği, işbirliği yönetişim mekanizmaları, işbirliği etkinliği, Logistics horizontal collaboration, collaboration governance mechanisms, collaboration efficiency, collaboration commitment, organizational complexity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada genel olarak lojistik sektöründe operasyonel yönetişimin yatay işbirliği yönetişim mekanizmalarının, işbirliği etkinliğine etkisi; işbirliği taahhüdünün aracılık rolü ve organizasyonel karmaşıklığın düzenleyici rolü incelenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen model; Türkiye'deki 353 lojistik firmasından anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kurularak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; işbirliği yönetişim mekanizmalarından resmileşme ve karşılıklı etki değişkenlerinin işbirliği taahhüdünü ve işbirliği etkinliğini pozitif yönde etkilediği; fakat kültürel benzerlik değişkeninin işbirliği taahühdünü ve işbirliği etkinliğini negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca işbirliği yönetişim mekanizmalarından resmileşme değişkeninin işbirliği etkinliğine etkisinde, işbirliği taahhütünün aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada son olarak; yönetişim mekanizmaların işbirliği etkinliğine etkisinde, organizasyonel karmaşıklığın düzenleyici rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of horizontal collaboration governance mechanisms of operational governance on collaboration effectiveness in the logistics sector in general; the mediation role of the commitment to collaboration and the moderating role of organizational complexity are examined. The model was developed in this context; the data obtained from 353 logistics companies in Turkey using the survey technique were analyzed by establishing a Structural Equation Model (SEM). As a result of the analyzes made; It has been determined that the variables of formalization and mutual influence, which are among the cooperation governance mechanisms, positively affect the cooperation commitment and cooperation effectiveness, but the cultural similarity variable affects the cooperation commitment and cooperation effectiveness negatively. In addition, it has been determined that the collaboration commitment has a mediation role in the effect of the formalization variable, which is one of the collaboration governance mechanisms, on the effectiveness of collaboration. Finally, in this study; it has been determined that organizational complexity has a moderation role in the effect of governance mechanisms on cooperation effectiveness.