Women's political participation in Morocco
Fas'ta kadınların sıyasal katılımı
- Tez No: 711829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Fas, Siyasi Katılım, Eğitim, Cinsiyet Eşitliği, Demokrasi, Morocco, Political Participation, Education, Gender Equality, Democracy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Fas'ta kadınların siyasete katılımını incelemektedir. Bu ülke, birçok başarılı hanedanlık ile çok zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Geçmişten günümüze kadınların siyasi karar alma süreçlerine katılımının iyileştirilmesine yönelik birçok hedefe ulaşılmıştır. Faslı kadınlar, toplumlarından siyasi ayrımcılık, baskı ve yargılarla karşı karşıya kalmıştır. Bu araştırmanın amaçlarından hareketle, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve demokrasinin kadınların siyasete katılımını nasıl etkileyebileceği açıklanacaktır. En önemlisi, 1956'da Fas'ın bağımsızlığından, kadınların özgürleşmesi sürecinde 2021'deki son seçimlere kadar gelecektir. Araştırmanın ana hipotezine göre, Fas hükümetinin gerçekleştirdiği siyasi ve sosyal reformlar, kadınların siyasette yükselmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu stratejilerin etkinliği ile Faslı kadınların hakları ve yasal statüleri olumlu yönde etkilenmiştir. Sonuçlar, Fas'ta, yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve politik olarak kadınların güçlendirilmesini artırmaya yönelik tüm girişimlerine rağmen, yeni anayasanın hükümlerinin uygulanmasındaki gecikme ve medyanın tanıtıma odaklanmaması gibi birçok engelin hala mevcut olduğunu göstermektedir. Ancak Fas'ın son seçimlerinde, yeni hükümette 7 yeni kadın bakanın gelmesiyle işler biraz değişmiş ve bunlardan 3'ü aynı zamanda Fas'ın en büyük üç şehrinin belediye başkanı olmuştur. Bu Fas'ın son hükümetinin kadınların karar alma sürecine dahil edilmesi konusuna yanıt verme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines women's political participation in Morocco. This country has a very rich historical background with many successful dynasties. And from the past till nowadays, many goals have been achieved regarding the improvement of women's inclusion in the political decision-making process. Moroccan women have faced political discrimination, oppression and judgements from their societies. Based on the objectives of this research, it will be explained how can Education, Gender Equality and Democracy affect the inclusion of women in politics. And most importantly it will go through the process of women's liberation from the independence of Morocco in 1956 till the latest elections of 2021. According to the research' main hypothesis, the political and social reforms made by the Moroccan government highly contributed in raising women's political and economic inclusion. With the effectiveness of those strategies, Moroccan women's rights and legal status were positively impacted. The results show that, in Morocco despite all of the administrations' initiatives to enhance gender equality and female empowerment politically speaking, numerous barriers still exist such as the tardiness in implementing the provisions of the new constitution and the lack of the media's focus towards the promotion of gender equality. However, in Morocco's latest elections things have changed a bit by welcoming 7 new female ministers in the new government while 3 of them are also mayors of the three biggest cities in Morocco. This suggests that Morocco's latest government is more likely to respond to the issue of the women's inclusion in the decision-making process.