Women's political participation and decision making in Somalia
Somali'de kadınların siyasi katılımı ve karar alma
- Tez No: 723697
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL NAZIM İREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kadın, siyasi katılım, karar alma, mogadişu, Politics, Women's, Political participation, decision making, Mogadishu
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Küresel Olark kadinlarin siyasi katilimi, dünya ülkelerinin çoğunda kadinlarin statüsünün önemli bir ölçüsü haline geliyor. buna bağli olarak, günümüzde kadinlarin siyasete katilimi tüm dünyada büyük ilgi görmektedir. bununla birlikte, kadinlar siyasi konum ve karar alma süreçlerinde yeterince temsil edilmiyor. bu doğrultuda, bu çalişmanin amaci, özellikle mogadişu, somali'de kadinlarin siyasete katilimini etkileyen faktörleri değerlendirmektir. tanimlayici araştirma tasarimi kullanilmiştir. veriler hem birincil hem de ikincil kaynaklardan ve anketlerden toplandi ve görüşme, veri toplamanin ana araçlariydi. araştirmanin bulgusu; eğitim, meslek, liderlik deneyimi, özgüven, ahlak ve inanç, toplum algisi, kültür ve aile sorumluluğu ve önceki rejimin etkisi, çoğu literatürün aksine etkileri düşük olsa da, kadinlarin siyasal katiliminin ana belirleyici faktörleriydi. çalişma ayrica, son zamanlarda kadinlarin siyasete katilimi konusunda farkindalik yaratilmasi konusunda çaba gösterilmesi ve siyasi katilim firsatinin kadinlarin temel sorunlarina çözüm bulmasina olanak sağlamasi ve açikliği, siyasi taahhütlere karşi mücadele, siyasi liderlik, ve mevcut bölgelerin politik duyarliliği. nitekim, küresel olarak kadinlarin sayisi erkeklerden daha fazladir, ancak karar alma ve siyasi konumlara katilimlari gecikmektedir. dolayisiyla kadinlarin siyasete ve karar alma süreçlerine katiliminin sağlanmasi, tamamlayici bir argüman değil, kadinlarin çikarlarinin gözetilmesi için doğru ve gerekli bir koşuldur.
Özet (Çeviri)
Globally women's political participation becomes an important measure of women's status in most of the world counties. Accordingly, nowadays, the participation of women in politics has gotten significant attention across the world. However, women remain underrepresented in political positions and decision-making. In line with this, the purpose of this study was to assess the factors that affect women's political participation, specifically in Mogadishu, Somalia. A descriptive research design was employed. Data were collected from both primary and secondary sources and questionnaires and interviews were the main instruments of data collection. The finding of the study shows that different factors such as; education, occupation, leadership experience, self-confidence, moral and belief, society perception, culture, and family responsibility and influence of the previous regime were the main determining factors of women's political participation, even though, their influence, unlike most literature, is low. The study further revealed that recently things are getting good for women's to participate in politics if efforts are made on awareness creation, and the opportunity of political participation allows women to address their basic problems and ensures openness, fight against political commitment, political leadership, and political responsiveness of the existing districts. As a matter of fact, globally the number of women is larger than men's, however, their participation in decision-making and political position is laggard. Hence, making women to participate in politics and the decision-making process should not be a supplementary argument, rather it is a right and necessary condition for women's interests to be considered.