Myomektmi operasyonu geçiren kadınlarda preperatif ve postperatif serum anti-mülleryen hormon seviyeleri ile over fonksiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of preparative and postoperative serum anti-mullerian hormone levels and ovarian functions in women WHO had myomectmia operation
- Tez No: 711875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anti-Müllerian Hormone, Antral Follicle Count, Myomectomy, Ovarian function
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Myomektomi kolay, güvenli, mortalite ve morbiditesi abdominal histerektomiden daha az olan bir operasyondur. Myomektominin over fonksiyonu üzerindeki etkisi büyük ölçüde bilinmemektedir.Bu çalışmamızda amacımız, myomektomi operasyonu yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif serum Anti-Mülleryen Hormon, antrral folikul sayısı ve over çapını karşılaştırarak yapılan operasyonun over fonskiyonuna etkisinin sonuçlarını görmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 1/6/21ile 1/12/21tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında leiomyom tanısı alan ve ameliyatı yapılmış 34 olgunun prospektif olarak preoperatif ve postoperatif klinik takibi, antral folikul sayısı, AMH değerleri ve over hacimlerinin istatistiksel karşılaştırmaları yapıldı. Bulgular: Hastaların yaşları 24-44 arasında ortalama 36.4 ±5.5 idi. Myomektomi cerrahi işlemi uygulanan hastaların operasyon öncesi bakılan ortalama myomauteri boyutları 7.46±2.68 idi Tüm myom tipleri intramuralmyom idi. AMH değeri 1.95 ± 0.78 ng/ml, sağ overantralfolikulsayısı; 5,09 ± 2,09 ve sol over AFS; 4.9 ± 1.87 idi. Sağ over hacmi: 7,89 ± 4,12 Sol over hacmi: 8,80 ± 4,25 idi. Operasyon sonrası 3. ayda bakılan ortalama AMH değeri 1,87 ± 0.87 ng/ml, sağ over AFS 4,98 ± 1,08 ve sol over AFS 4,12 ± 0,92 idi. Sağ over hacmi: 7,88 ± 5,86 Sol over hacmi: 7,95 ± 4,19 idi. Ameliyat sonrası AMH değerlerinde (p:0,98) ve antralfolikül sayılarında ve over hacimlerinde anlamlı derecede azalma saptanmadı (p0.13) Sonuç: Çalışmamızda myomektomi nedeni ile over hacmi,antral folikul sayısı ve AMH değerlerinde pre-postoperatif bir farklılık olmadığını gösterdik.Çalışmamızın kısıtlı yönü az sayıda hasta ve tek tip (abdominal) myom cerrahisi ile yapılmış olması. Güçlü yönü ise diğer çalışmalardan farklı olarak over çapının incelenmesidir. Önerimiz ilerde yapılacak çalışmalarda laparaskopik ve abdominalmyom cerrahisinin over rezervi açısından fark yaratıp yaratmadığının araştırılmasıdır. Anahtar Sözcük: Anti-Mülleryen Hormon, AntralFolikül Sayısı, Myomektomi, Over fonksiyonu
Özet (Çeviri)
Objective: Myomectomy is an easy, non-invasive operation with less mortality and morbidity than abdominal hysterectomy. It is in the effect of myomectomy on the ovarian fund. In this study, our aim is to compare the perioperative and postoperative serum Anti-Müllerian Hormone, antral follicle countand ovarian diameter of patients who underwent myomectomy, to see the results of the operation's effect on ovarian function. Materials and Methods: In the study, statistical comparisons of preoperative and postoperative clinical follow-up of antral follicle number, AMH values and ovarian diameters of 34 cases who were diagnosed with leiomyoma and underwent surgery in Istanbul Health Sciences University Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between the dates of 1/6/21 - 1/12/21. Result: The meanage of the patients was between 24-44 andwas 36.4 ± 5.5. Inpatients who underwent myomectomy operations, the mean myoma uteri examined before the operation was 7.46±2.68. It was intramural myoma in all myoma types. AMH value 1.95 ± 0.78 ng/ml, right ovarian antral follicle count; 5.09 ± 2.09 and lef tover AFS; Itwas 4.9 ± 1.87. Right volume: 7.89 ± 4.12 Total volume: 8.80 ± 4.25. The mean AMH value measured at 3 months after the operation was 1.87 ± 0.87 ng/ml, 4.98 ± 1.08 on the right AFS and 4.12 ± 0.92 on the left. Right volume: 7.88 ± 5.86 Total volume: 7.95 ± 4.19. It was not easy in postoperative AMH values (p:0.98) and antral follicle numbers and excessive volumes p0.13 Conclusion: Dueto myomectomy, egg diameter, antral follicle number and AMH value appear in a pre-post operati veview. Thes mall number of patients in our study and its uniformity. It is the examination of our broads cope, generally different from the strengths. It is the goal of not making a difference in there commendations and there serveto be made from the abdomen.