Geleneksel bağlamda erkeklerin değişen/dönüşen erkeklik algısı – Mardin ili örneği
The changing/transforming perception of masculinity of men in the traditional context - the example of Mardin province
- Tez No: 711950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Erkeklik Algısı, Değişen Erkeklik Algısı, Gender, Patriarchy, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Perception of Masculinity, Changing Perception of Masculinity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın temel konusu erkeklerin değişen ve dönüşen erkeklik algısıdır. Biyolojik olarak kadın ve erkek olmanın anlamı dışında sosyal ve kültürel anlamda kadınlık ve erkeklik algılarının olduğunu vurgulayan toplumsal cinsiyet alanındaki çalışmalar, kadınla ve erkekle ilgili birçok konuya farklı bağlamlardan bakarak kadın çalışmaları ve erkek çalışmaları alanlarını oluşturmuştur. Kimmel, erkeklik çalışmalarının başlangıç zamanıyla ilgili iki farklı görüş bildirmektedir. İlki, disiplin olarak feminizme ve kadın çalışmalarına yönelik olumlu bir tepki olarak 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarında başladığını ifade etmiştir. İkincisi, pratik olarak erkeklere ve erkeklerin yaptığı işlere odaklanan insanlar üzerine yapılan çalışmalarla beraber başladığı düşüncesidir (Kimmel, 2008, s. 16). Bu bağlamda öncelikle cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları açıklanmış ve bu kavramlar arasındaki farklar belirtilmiştir. Daha sonra kadınlık ve erkeklik algısını oluşturan toplumsal cinsiyetin edinilmesini anlamak adına erkek egemenliğine dayalı ataerkillik kavramı ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, değişen ve dönüşen erkeklik algısının erkeklerin kendi gözünden görmektir. Diğer bir ifadeyle erkeklerin kendi bakış açılarıyla erkekliği, ataerkil sistemdeki erkeklik algısının onlarda yarattığı etkiyi ve bu etkinin bugünün değişen toplumsal yapısında nasıl değiştiğini araştırmaktır. Bu nedenle konuda bütünlük sağlamak adına erkeklik kavramı, ataerkil yapılarda ideal erkeklik olarak görülen hegemonik erkeklik ve erkekliğin inşasında rol oynayan bazı toplumsal süreçler üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında Mardin'de yapılan saha araştırmasında 20 erkek ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Erkeklerin kendileri hakkındaki ve değişen erkeklik algılarıyla ilgili düşünceleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler ışığında erkeklerin erkekliğe bakış açısında hangi yönlerden değişimler meydana geldiği saptanmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak toplumdaki ataerkil erkeklik algısı erkeklerde hala hissedilse de büyük ölçüde değiştiği ve dönüştüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda erkeklerin bu değişimden memnun oldukları da anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is men's changing and transforming perception of masculinity. Studies in the field of gender, emphasizing that there are social and cultural perceptions of femininity and masculinity apart from the meaning of being biologically male and female, have created the fields of women's studies and men's studies by looking at many issues related to women and men from different contexts. Kimmel offers two different views on the starting time of masculinity studies. The former stated that it started in the late 1970s and early 1980s as a positive reaction to feminism and women's studies as a discipline. The second is the idea that it started with studies on people that focused practically on men and what men do. (Kimmel, 2008, s. 16). In this context, first of all, the concepts of sex and gender are explained and the differences between these concepts are stated. Then, the concept of patriarchy based on male domination is discussed in order to understand the acquisition of gender, which constitutes the perception of femininity and masculinity. The aim of this study is to see the changing and transforming perception of masculinity from the eyes of men. In other words, it is to investigate the masculinity of men from their own perspectives, the effect of the perception of masculinity in the patriarchal system on them, and how this effect changes in today's changing social structure. For this reason, the concept of masculinity, hegemonic masculinity, which is seen as ideal masculinity in patriarchal structures, and the social processes that play a role in the construction of masculinity are emphasized in order to provide integrity in the subject. Within the scope of the study, face-to-face interviews were conducted with 20 men in the field research conducted in Mardin. Men's thoughts about themselves and their changing perceptions of masculinity were tried to be learned. In the light of the data obtained at the end of the study, it was determined and evaluated in which aspects the changes occurred in men's perspective on masculinity. As a result, although the perception of patriarchal masculinity in the society is still felt in men, it has been determined that it has changed and transformed to a great extent. At the same time, it was understood that men were satisfied with this change.