Bipolar bozukluk tip 1 tanılı hastalarda emosyonel regülasyon ve aleksitiminin yeme davranışlarına etkisi
The effect of emotional regulation and alexitimia on eating behaviors in patients with bipolar disorder TYPE 1
  1. Tez No: 712122
  2. Yazar: BERÇEM ARİNCİ KIZILAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, yeme davranışı, aleksitimi, duygu düzenleme, bipolar disorder, eating behavior, alexithymia, emotion regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bipolar bozuklukta (BB) duygudurum epizodları veya ara dönemlerde iştahta ve yeme davranışında değişiklikler olabilmektedir. Çalışmamızda BB hastalarında yeme bozukluğu eş tanısının yüksek olması nedeniyle BB tip 1 tanılı hastalarda yeme davranışlarını araştırmak ve duygu düzenleme ile aleksitiminin yeme davranışlarına olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya BB Tip 1 tanısıyla takip edilen 72 hasta dahil edilmiştir. Araştırmamız kesitsel ve tanımlayıcı özellikte bir çalışmadır. DSM-5 tanı ölçütleri ile BB Tip 1 tanısı alan hastaların, SCID-5 CV (DSM 5 Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme) ile diğer psikiyatrik eş tanılar belirlenerek, dışlama kriterlerini karşılayan hastalar bu klinik araştırmaya alınmamıştır. Çalışmaya araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik ve klinik veri formu ile Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) uygulanmış olup öz bildirim ölçekleri olan Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ), Yeme Tutumu Testi (YTT), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği'nin (DDGÖ) hastalar tarafından doldurulması istenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 72 katılımcıdan %23,6'sının yeme davranışında bozulma olduğu saptanmıştır. Bozulmuş yeme davranışı olan hastaların hastane yatışı, bozulmuş yeme davranışı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların aleksitimi düzeyleri ile intihar girişimi sayısı, self-mutilatif davranış ve VKİ (Vücut Kitle İndeksi) arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda katılımcıların duygu düzenleme zorlukları ile hastalık süresi, self-mutilatif davranış ve geçmişte madde kullanım öyküsü arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır. Katılımcıların YBDÖ puanının ve VKİ arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Aleksitimi düzeyleri ile YBDÖ puanı arasında pozitif yönlü ilişki ve aleksitiminin YBDÖ puanı için yordayıcı olduğu saptanmıştır. Bozulmuş yeme davranışı olanların olmayanlara göre duygu düzenleme güçlüğü istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü arttıkça YBDÖ puanı arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmış ancak duygu düzenleme güçlüğü YBDÖ puanı için yordayıcı faktör olarak saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları BB hastalarında aleksitiminin bozulmuş yeme davranışı için yordayıcı faktör olduğunu göstermiştir. Çalışmamıza göre duygu düzenleme güçlüğü arttıkça bozulmuş yeme davranışı artmaktadır. BB hastalarında duyguları tanıma, ifade etme ve duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesine yönelik müdahalelerin yeme bozukluğu tedavisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In bipolar disorder (BD), there may be changes in appetite and eating behaviour of patients with Bipolar Disorder can change during acute mood episodes or the remission phase. In our study, it was aimed to investigate the eating behaviors of BD type 1 patients due to the high comorbidity of eating disorders in BD patients and to determine the effect of emotion regulation and alexithymia on eating behaviors. Materials and Methods: 72 patients with a diagnosis of BD Type 1 were included in the study. Our research is a cross-sectional and descriptive study. Other psychiatric comorbidities were determined by SCID-5 CV (Structured Clinical Interview for DSM 5 Axis I Disorders) of patients diagnosed with BD Type 1 with DSM-5 diagnostic criteria. Patients who met the exclusion criteria were excluded from this clinical trial. Sociodemographic and clinical data form prepared by the researcher, Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Depression Rating Scale (HDDS) were applied to patients by the researcher. Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q), Eating Attitudes Test (EAT-40), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), which are self-report scales, were asked to be completed by the patients. Results: In our study, 23.6% of 72 participants had disordered eating behavior. Hospitalization of patients with disordered eating behavior was found to be statistically significantly higher than those without disordered eating behavior. A positive correlation was found between the alexithymia levels of the participants and the number of suicide attempts. Also, the same relation was found between self mutilative behavior and BMI. In our study, a positive correlation was found between the emotional regulation difficulties of the participants and the duration of the disease, self mutilative behavior and history of substance use in the past. A positive correlation was found between the participants' EDE-Q scores and BMI. It was found that there was a positive correlation between alexithymia levels and EDE-Q scores, and alexithymia level was a predictor of the EDE-Q scores. Difficulty in emotion regulation was found to be statistically significantly higher in those with disordered eating behavior than those without. As the difficulty in emotion regulation increased, a positive correlation was found between the EDE-Q score, but the emotion regulation difficulty was not found to be a predictive factor for the EDE-Q score. Conclusion: The results of our study showed that alexithymia is a predictive factor for impaired eating behavior in BD patients. According to our study, as the difficulty in emotion regulation increases, disordered eating behavior increases. It is thought that interventions aimed at improving the skills of recognizing, expressing, and regulating emotions in BD patients will contribute to the treatment of eating disorders.