D vitamini seviyesinin diyabetikperiferik nöropati ile ilişkisi
- Tez No: 712153
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: D Vitamini, Diyabetik Periferik Nöropati, Diyabetes Mellitus, yaş, Vitamin D, Diabetic Peripheral Neuropathy, Diabetes Mellitus, Age
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Diyabetes Mellitus'un en sık komplikasyonlarından biri olan Diyabetik Periferik Nöropati yıkıcı sonuçları olması nedeniyle önlenmesi ve ilerlemesinin durdurulması amacıyla pek çok ilaç ve yöntem araştırılmaktadır. D vitamini de güncel araştırmaların odağı olup henüz tespit edilemeyen yolaklardan Diyabetik Periferik Nöropati gelişimini önleyebilir. Bu çalışmada, D vitamini seviyesi ile Diyabetik Periferik Nöropati arasındaki ilişki bu hipoteze dayanarak incelendi. Yöntem: Tip 2 Diyabetes Mellitus tanılı 816 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar diyabetik periferik nöropati olan ve diyabetik periferik nöropati olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda D vitamini değeri ile çalışmanın diğer değişkenleri (yaş, cinsiyet, kronik hastalık, kullanılan diyabet tedavisi, diyabet süresi, açlık kan şekeri, HbA1c, B12 Vitamini, Na, K, Ca, Mg, üre, kreatinin) karşılaştırıldı. Bulgular: Diyabetik hastaların 144'ünde (%17,6) Diyabetik Periferik Nöropati saptandı. Diyabetik Periferik Nöropati olan grubun D vitamini ortalaması 19,49; diyabetik periferik nöropati olmayan grubun D vitamini seviyesi 22,48'di. Ancak D vitamini ile Diyabetik Periferik Nöropati arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Sonuçlar: D vitamini glisemik kontrolde ve Diyabetik Periferik Nöropati gelişiminde veya kliniğin ilerlemesinde etkili değildir. Bu çalışma hasta sayısı azlığı nedeniyle D vitamini ve diyabetik nöropati arasında ilişkiyi açıklamada yeterli olmayabilir. Bu nedenle, daha fazla sayıda hastayı kapsayan klinik ve moleküler çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic Peripheral Neuropathy, one of the most common complications of Diabetes Mellitus; Many drugs and methods are being researched in order to prevent and stop its progression due to its devastating consequences. Vitamin D is also the focus of current research, and it can prevent the development of Diabetic Peripheral Neuropathy, which is not yet detected. In this study, the relationship between vitamin D level and Diabetic Peripheral Neuropathy was investigated based on this hypothesis. Material and Method: 816 patients diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus were included in the study. These patients were divided into two groups as diabetic peripheral neuropathy and non-diabetic peripheral neuropathy. Vitamin D value was compared with other variables of the study (age, gender, chronic disease, diabetes treatment used, diabetes duration, fasting blood sugar, HbA1c, Vitamin B12, Na, K, Ca, Mg, urea, creatinine) in all patients. Findings: Diabetic Peripheral Neuropathy was detected in 144 (17.6%) of the diabetic patients. Vitamin D average of the group with Diabetic Peripheral Neuropathy was 19.49; Vitamin D level of the group without diabetic peripheral neuropathy was 22.48. However, no statistically significant relationship was found between vitamin D and Diabetic Peripheral Neuropathy. Results: Vitamin D is not effective in glycemic control and development of Diabetic Peripheral Neuropathy or clinical progression. This study is not sufficient to explain the relationship between vitamin D and diabetic neuropathy due to the small number of patients. Therefore, it should be supported by clinical and molecular studies involving more patients.