Comparison of ultrasonic and radiographic inspection methods on oil pipelines with different steel types and diameters
Ultrasonik ve radyografik muayene yöntemlerinin farklı çelik tipi ve çaplarındaki petrol boru hatları üzerinden karşılaştırılması
- Tez No: 712174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru, Boru hattı, Kusur, Korozyon, Radyografik, Tahribatsız muayene, Ultrasonik, Muayene, Corrosion, Defect, Inspection, Non-destructive testing, Piping, Pipeline, Radiographic
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Petrol endüstrisi, ekipmandan yapılara ve esas olarak boru hatlarına ve borulara kadar büyük ölçüde metallere dayanır. Metaller güvenilir malzemeler olsalar da, korozyon, çatlama ve diğer kusur biçimleri de dahil olmak üzere çeşitli zayıf yönleri ve sorunları vardır. Tutarlı petrol taşımacılığı ve tesis performansına sahip olmak için boru hatlarının düzenli olarak denetlenmesi şarttır. Bu tezde, Irak'ın kuzeyinde yer alan petrol boru hatlarının bulunduğu çeşitli bölgelerden alınan veriler, Ultrasonik ve Radyografik muayenelerden elde edilen muayene sonuçlarının muayene detayı, maliyet, güvenilirlik, güvenlik ve diğer faktörler temelinde kapsamlı bir karşılaştırmasını oluşturmak için değerlendirildi. Buradaki analiz sonucunda, bazı durumlarda bir yöntemin diğerine göre avantajını kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
The petroleum industry relies a great deal on metals, from equipment to structures and mainly pipelines and piping. Even though metals are reliable materials, they also possess several weaknesses and problems, including corrosion, cracking, and any other form of defect. Regular inspection of pipelines is essential to have consistent petroleum transportation and facility performance. In this thesis data from numerous areas of the Kurdistan Region of Iraq are taken to create a thorough comparison of the inspection results from Ultrasonic and Radiographic inspections, based on inspection detail, cost, reliability, safety, and other factors. The analysis here has proven the advantage of one method over the other in some cases.