COVID-19 sürecinde toplumsanallaşma ve dijital bağımlılık ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between social virtualization and digital addiction in the COVID-19 process
  1. Tez No: 712201
  2. Yazar: MEHMET ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL EKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sanallaşma, Toplumsanallaşma, Dijital Sosyalleşme, Dijital Bağımlılık, Dijital Hastalık, Sağlık Yönetimi, Virtualization, Sociovirtualization, Digital Socialization, Digital Addiction, Digital Illness, Healthcare Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Teknolojinin sürekli olarak ilerlemesi ve dijitalleşmenin artış göstermesi bireylerin sanallaşma ve dijital bağımlılık düzeylerinin her geçen gün önemini arttırmaktadır. Dünyada gelişmiş veya gelişmekte olan birçok ülkede sanallaşma ve dijital bağımlılık önemli bir gündem konusu olarak dikkat çekmektedir. Bu noktada bireylerin sanallaşması zamanla toplumun sanallaşmasına sebebiyet vermekte olup toplumsanallaşma dürtüsünü meydana getirmektedir. Buradan hareketle çalışmanın amacı, bireylerin Covid-19 sürecinde toplumsanallaşma ve dijital bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yapılan bu çalışma sonucunda bireylerin Covid-19 pandemi sürecinde ne derece toplumsanallaştıkları ve dijital bağımlı hale geldikleri ortaya konulmuştur. Araştırmanın evrenini Alanya ilçe merkezinde yaşayan bireyler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplam 540 kişiye ulaşılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Oluşturulan anket formunun içerisinde araştırmacı tarafından oluşturulan“toplumsanallaşma algısı”soru formu ile Kesici ve Tunç (2018) tarafından geliştirilmiş olan dijital bağımlılık ölçeği kullanılmıştır. Toplumsanallaşma algısı ile dijital bağımlılık arasındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toplumsanallaşma algısı ile dijital bağımlılık arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Toplumsanallaşma algısı alt boyutlarına göre iletişim sanallaştıkça, iletişim dönüştükçe, sanal platformların kullanımı arttıkça ve kültür değiştikçe dijital araçların daha fazla kullanıldığı, günlük hayatta engellere sebep olduğu ve vazgeçilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında sanallaşmanın olumsuzluklarının farkında olunmasına rağmen dijital araçların hala fazla kullanıldığı, hayatın akışını engellediği ve kullanımdan vazgeçilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The continuous advancement of technology and the increase in digitalization increase the importance of individuals' virtualization and digital addiction levels day by day. Virtualization and digital addiction draw attention as an important agenda issue in many developed or developing countries in the world. At this point, the virtualization of individuals causes the sociovirtualization of the society over time and creates the impulse to socialize. From this point of view, the aim of the study is to examine the relationship between individuals sociovirtualization and digital addiction levels in the Covid-19 process. As a result of this study, it has been revealed to what extent individuals have become socialized and digitally dependent during the Covid-19 pandemic process. The population of the research consists of individuals living in Alanya town center. A total of 540 people were reached within the scope of the research. Quantitative research method was used in the study and questionnaire technique was used as a data collection tool. The“sociovirtualization perception”questionnaire created by the researcher and the digital addiction scale developed by Kesici and Tunç (2018) were used in the created questionnaire. The relationship between the perception of sociovirtualization and digital addiction was examined by correlation analysis. According to the results of the research, it was determined that there is a positive and significant relationship between the perception of sociovirtualization and digital addiction. According to the sub-dimensions of perception of sociovirtualization, it was concluded that as communication becomes virtual, communication transforms, the use of virtual platforms increases and culture changes, digital tools are used more, cause obstacles in daily life and cannot be abandoned. In addition, despite the awareness of the negativities of virtualization, it has been determined that digital tools are still used a lot, hinder the flow of life and cannot be abandoned.