Tiroid lezyonlarında TPO'nun moleküler ve immünohistokimya çalışması
Molecular and immunohistochemia study of TPO in tiroid lesions
  1. Tez No: 712239
  2. Yazar: MOHAMMED MAJID ABDULRAZZAQ AL-SABBAGH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL AKILLI ŞİMŞEK, DR. ADEEB ABDULAALİ ABDULHUSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Thyroid peroxidase, Thyroid, Hydrogen peroxide, TSH
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tiroid bezi karsinomu tüm dünyada çok yaygın bir neoplazidir. Hem malign hem de iyi huylu tiroid lezyonlarının çoğu sitolojik olarak teşhis edilebilir. Bununla birlikte, malign ve iyi huylu lezyonları ayırt etmek için kesin tanı ve sıklıkla histolojik gösterim gereklidir. Hastanın malignite korkusuyla hastaneye sevkinin başlıca nedeni olan çıkarılan tiroid bezlerinin histopatolojik sonuçları hastanın tiroid kanseri olduğunu doğruladı. Çalışma, tiroid bozuklukları Dhi Qar Hastanesi Shatra Genel Hastanesi ve Al Hussein Eğitim Hastanesi'nden muzdarip hastalardan toplanan 75 örneği içermiştir ve kalite kontrol olarak 25 numune hastalardan ve sağlıklı bireylerden (30-60) yaş aralığı, hormonlu ve moleküler analizler için tüm hastalardan ve kontrollerden kan örnekleri alındı. Bulgulara göre hastalarda en sık görülen tiroid hastalıkları tiroid toksik guatr (%30) ve tiroid karsinomu (%20) idi. Bulgular ayrıca, bu hastalıkların kadınlarda daha sık olmak üzere 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde oldukça yaygın olduğunu ortaya koydu. Irak'taki alakasız tüm vakalarda tiroid hormon seviyelerini tespit etmek için enzime bağlı floresan testi kullanıldı ve tiroid hastalığı grupları çeşitli derecelerde hormon seviyeleri sergiledi. Guatrın TSH seviyesi yüzde 1,61 ± 0,43 arttı. Tiroid kanseri grubunda TSH ve TR3R düzeyleri düşüktü (sırasıyla 1,46 ± 0,74 IU/mL ve 1,46 ± 0,74 IU/mL), T4 düzeyleri ise çok daha yüksekti (105,71 ± 9,85). Ekson 10'un 1708 (c 1708C>T) ve 1978 ekson 11'in (1978C>G) pozisyonlarında timin veya guanin ve transversiyon sitozini içeren TPO gen mutasyonları da vardı. Tiroid toksik guatr ve tiroid kanseri arasında, ciddi DNA kararsızlığını ve bileşik mutasyonlarını gösteren üç TG homozigot mutasyonu keşfedildi. Bu çalışmada bulunan mutasyonların çoğunluğu tiroid toksik guatr ve tiroid malignitesi gruplarındaydı. Toksik guatr ve tiroid kanseri gruplarında da DNA instabilitesi keşfedildi. ANAHTAR KELİMELER: Tiroid peroksidaz, Tiroid, Hidrojen peroksit, TSH
Özet (Çeviri)
Thyroid gland carcinoma is a very common neoplasia all over the world. The majority of thyroid lesions, both malignant and benign, can be diagnosed cytologically. However, the histological demonstration is frequently required for a precise diagnosis in order to distinguish between malignant and benign lesions. The results of the histopathology of the removed thyroid nodes, which was the major cause for the patient's referral to the hospital for fear of malignancy, confirmed that the patient had thyroid cancer. The study included 75 samples collected from patients suffering from thyroid disorders in Dhi Qar Hospital Shatra General Hospital and Al Hussein Teaching Hospital and 25 samples as quality control. Age range from patients and healthy individuals (30-60). For hormonal and molecular analyses, blood samples from all patients and controls were collected. The most prevalent thyroid illnesses in patients were thyroid toxic goiter (30%) and thyroid carcinoma (20%), according to the findings. The findings also revealed that these diseases were highly prevalent in people aged 30 to 50, with a higher frequency in women. Enzyme-linked fluorescence testing was used to detect thyroid hormone levels in all unrelated cases in Iraq, with thyroid disease groups displaying various degrees of hormone levels. The goiter's TSH level increased by 1.61 ± 0.43 percent. TSH and TR3R levels were low in the thyroid cancer group (1.46 ± 0.74 IU/mL and 1.46 ± 0.74 IU/mL, respectively), whereas T4 levels were much higher (105.71 ± 9.85). There were also TPO gene mutations involving thymine or guanine and transversion cytosine at positions 1708 of exon 10 (c.1708C>T) and 1978 of exon 11 (1978C>G). Between thyroid toxic goiter and thyroid cancer, three TG homozygous mutations were discovered, indicating severe DNA instability and compound mutations. The majority of the mutations found in this study were in the groups of thyroid toxic goiter and thyroid malignancy. In the toxic goiter and thyroid cancer groups, DNA instability was also discovered.